Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zoellick Bushs man som ny bankchef

Annons

USA:s president George|W Bush kommer att föreslå Robert Zoellick som ny chef för Världsbanken efter den hårt kritiserade Paul Wolfowitz, som avgår den 30 juni.

Robert Zoellick, tidigare USA:s högste handelschef och vice utrikesminister, är nu anställd på investmentbanken Goldman Sachs.

Beskedet om att han är Bushs kandidat lämnades sent på tisdagen svensk tid av en tjänsteman på hög nivå i USA. Bush ska själv bekräfta beskedet under onsdagen.

Närmast efter Zoellick i förhandsbeskeden har man nämnt USA:s vice finansminister Robert Kimmitt.

Brasilien och andra utvecklingsländer har tryckt på för att kandidater av alla nationaliteter ska kunna komma i fråga, men Bush har hållit fast vid att posten traditionsenligt ska innehas av en amerikan. Av hävd utser USA Världsbankens chef medan Europa utser chef för bankens systerorganisation Internationella valutafonden (IMF).

Nomineringen måste också godkännas av bankens 24-mannastyrelse.

USA:s ansvarige för att ta fram en kandidat är finansminister Henry Paulson. Han har antytt att han ämnar konsultera kolleger runtom i världen, kanske ett tecken på viss känslighet för andras åsikter efter krisen kring Wolfowitz.

Dennes chefsposition på banken blev ohållbar sedan det blivit känt att han utverkat kraftig löneförhöjning åt sin flickvän, då hon i samband med hans chefstillträde fick flytta från banken till amerikanska UD.

TT

Mer läsning

Annons