Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zimbabwes biskopar dömer ut Mugabe

Annons

Zimbabwes katolska biskopar anklagar president Robert Mugabe och hans regim för vanstyre och korruption och kräver radikala politiska reformer för att undvika en revolt.

I ett herdabrev med anledning av påskhelgen skriver katolska biskopskonferensen att de ekonomiskt hårda tiderna och det politiska förtrycket har väckt sådan vrede bland befolkningen att nationen befinner sig "i extrem fara".

Det dåliga politiska ledarskapet och korruptionen är två av förklaringarna till befolkningens vrede, skriver biskoparna. Påskens herdebrev är deras hårdaste kritik mot Mugaberegimen på flera år.

President Mugabe är själv katolik och går i kyrkan regelbundet.

Biskoparna fördömer också polisens hårdhänta tillslag mot oppositionspolitiker den 11 mars.

Enligt herdabrevet liknar zimbabwiernas strävan efter politiska rättigheter i dag befrielsekampen mot det brittiska kolonialväldet. Biskoparna anklagar Mugabe för att ha övertagit kolonialtidens orättvisa och förtryckande lagar vid landets självständighet 1980.

"För att undvika fortsatt blodspillan och avvärja ett massuppror behöver nationen en ny, folkligt förankrad författning som kan vägleda demokratiska ledare som utsetts i fria och hederliga val", skriver de katolska biskoparna.

TT

Mer läsning

Annons