Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zimbabwe stryper bensintillgång

Annons

Zimbabwes regering har förbjudit invånarna i det krisdrabbade landet att köpa bränsle med utländsk valuta. Därmed stryps ett av de sista sätten för zimbabwier att skaffa bensin.

En talesman för Robert Mugabes regering sade på torsdagen att man förbjuder systemet med bensinkuponger i utländska valutor. Kupongerna tjänar som betalning för bensin hos privata oljebolag och importörer, och används av främst diplomater och hjälporganisationer.

Men i takt med att inflationen skenat har även vanliga zimbabwier använt sig av kupongerna, i stället för den zimbabwiska dollarn som halverar sitt värde på ett par dagar.

Regeringen gav ingen förklaring till förbudet, men har tidigare beskyllt kupongägare för att sälja bensin på svarta marknaden till uppiskade priser.

Zimbabwes ekonomi är i spillror och landet står helt utan valutareserver. Inflationen uppgår till ofantliga 5|000 procent årligen, vilket lett till att handlare höjer priserna flera gånger dagligen för att få något slags ersättning för sina varor. Den 26 juni beordrade myndigheterna att priserna skulle halveras, och sedan dess har flera tusen försäljare gripits för att inte ha åtlytt påbudet.

TT

Mer läsning

Annons