Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zimbabwe hotar svensk ambassadör

Annons

Regeringen i Zimbabwe hotar att slänga ut Sveriges ambassadör Sten Rylander.

Rylander var tillsammans med ett antal andra diplomater från västländer uppkallad till ett möte på zimbabwiska utrikesdepartementet på måndagen. Rylander sade efteråt till Sveriges Television att utrikesministern sagt att de skulle utvisas om de fortsätter att "lägga sig i" vad som händer i landet.

Rylander och andra västländers ambassadörer var mycket aktiva när zimbabwisk polis nyligen grep och misshandlade oppositionspolitiker, bland andra oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Diplomaterna besökte sjukhus i Harare för att leta rätt på inlagda politiker och ta reda på hur illa skadade de var.

Förföljelsen av oppositionella i Zimbabwe fortsätter. En domstol gav dock på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP order om att Arthur Mutambara, ledare för en fraktion av partiet MDC, skulle friges. Denne greps i veckoslutet när han skulle lämna landet, men enligt domstolen var gripandet olagligt eftersom riksåklagaren tidigare hade gett order om att Mutambara och andra skulle friges.

Mutambaras advokat kommenterade måndagens domstolsorder med att polisen i Zimbabwe oftast struntar i vad domstolarna säger.

På kvällen var det oklart när, och om, Mutambara skulle släppas.

TT

Mer läsning

Annons