Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zarah dansar även utan gran

Annons

I år blev det firande med mamma Lena och hennes Stefan i Göteborg.

Numera är det Göteborg som gäller som hemmaplan för Zarah. Sin dagliga gärning har hon nämligen förlagd till Balettakademien i stan som dräller av "goa gôbbar".

Det var hösten 2004 som hon kom in på skolan och det var inget kursval som kom till så där en smula hipp som happ.

- Jag har alltid velat dansa, förklarar Zarah, en målinriktning som lett till åtskilliga förstapris i La Danzers tävlingsdräkt genom de elva år hon tävlingsdansade för den livaktiga klubben i källaren på Bergsgatan,

- Jag började där när jag var åtta år, berättar hon och nu - som 21-åring - är prisskåpet tämligen välfyllt från både SM och EM i dubbelbugg.

Eller - om sanningen ska fram - borde prisskåpet har varit fullproppat med pokaler och andra priser. Tragiskt nog har stora delar av prissamlingen blivit vandringspriser i ordets udda betydelse.

Sedan ett par år tillbaka saknas en stor del av prissamlingen efter ett källarinbrott i Marnäs och Zarah har för länge sedan gett upp hoppet om att få återse dessa blänkande bevis på sina lydiga fötter. Där försvann en stor del av Zarahs barn- och ungdom som en avlöning genom en källardörr på Timmermansvägen...

Zarah strävar vidare med sin dans, men numera handlar det inte om tävlingsdans även om dansaryrket egentligen är en enda lång tävling.

- Det är otroligt tufft att slå sig fram som dansare. Dansarna är många och arbetstillfällena få, så man får verkligen lära sig att vara tuff, säger Zarah, som börjar sin sista termin efter helgerna, en utbildning som så smått inleddes med att hon och en kompis för ett antal år sedan pendlade till Borlänge tre gånger i veckan under flera år för att lära sig balett och jazzdans.

Det har visat sig vara väl använda resmil.

I november hade Balettakademien sin traditionella balettföreställning av Nötknäpparen med Tjajkovskijs odödliga musik. Zarah Nilsson fanns givetvis med i rolllistan och lär enligt ögonvittnen ha varit en väldansande ambassadör för hemstaden vid Väsman.

Just nu firar Zarah en treveckorsjul - med eller utan dans kring granen - innan vårterminens allvar börjar. Med lätta steg inleder hon sista terminen fram till starten på en danskarriär för en dansgalen tjej.

Hon är väl medveten om att en blivande karriär i drömyrket sannerligen inte är (enbart) en dans på rosor.

Men en rolig dans.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons