Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yvell belönas med nyinstiftat litteraturpris

Annons

Erik Yvell får ABF:s litteraturpris för sitt engagemang inom litteraturfrämjande och folkbildning. Själv tycker han inte att priset borde tillfalla enbart honom utan han ser det som en slags kollektiv uppmärksamhet.

- Ensam skulle jag inte ha kunnat göra någonting utan jag har alltid varit omgiven av tjänstvilliga personer.

Prissumman på 5 000 kronor kommer att överlämnas till Erik under ABF Dalarnas litteraturdag i Borlänge nästa lördag, tillsammans med en motivering till valet av pristagare.

Lars Holmbom på ABF Dalarnas distriktsorganisation säger att Erik Yvell var en naturlig kandidat till priset eftersom han länge varit en eldsjäl inom litteraturfrämjandet i Dalarna.

Erik har bland annat författat 22 böcker, gett ut ett femtiotal på eget förlag och jobbat med biblioteksverksamhet i länet i 25 år. Dessutom är han verksam i Föreningen författarna som arrangerar programkvällar med inbjudna gäster.

Hittills i sommar har föreningen arrangerat fem sådana program och under de senaste två åren har de engagerat 24 stycken skrivare, översättare, musiker, fotografer och filmare som kommit för att dela med sig av sina erfarenheter.

- Det är viktigt att göra sådana här program. Att belysa personer som kommer i skymundan. Dessutom fungerar arrangemangen som mötesplatser för människor, säger Erik Yvell som kommer att använda prispengarna för att göra ytterligare ett eller ett par litteraturprogram framöver.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons