Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare två järnmalmer inmutade i Blötberget

Annons

Archelon Mineral AB som samarbetar med förre kommunalrådet Lennart Granqvist om Blötbergsgruvan har hu mutat in ytterligare 500 hektar mot Klenshyttehållet.

Samma dag så mutade Grufbolaget Rolsagen in 266 hektar närmare Klenshyttan.

- Dessa båda undersökningstillstånd överlappar delvis varandra, uppskattningsvis 50 till hundra hektar. Men eftersom båda ansökningarna kom till Bergsstaten samma dag så är lagen sådan att båda företagen får lika rätt till området, säger Gunnar Svanfeldt, gruvingenjör på Bergs-staten i Falun.

Grufbolaget Rolsagen har sedan i december mutat in gamla Grängesbergs gruvor och Archelon den gamla blötbergsgruvan i en sträckning mot Gonäs.

Roslagen betalar för sin nya inmutning 5 840 kronor och Archelon för sin 10 000 kronor.

Grufbolaget Rosagen skriver i sin ansökan att deras del mellan Blötberget och Klenshyttan ligger i ett stråk med stark magnetisk anomali och att tidigare uppgifter tyder på att det sannolikt finns en stor homogen järnmineralisering i deras område.

Archelon är också ute efter järnet i den kända Blötbergsgruvan.

Blötbergets gruva omnämndes för första gången 1768. 1975 gick gruvan ned från 280 till 570 meters djup. Man byggde den för en produktion på 600 000 ton per år men 1979 lade SSAB den ned på grund av fallande järnpriser.

Under 1900-talets drift gav den 11,6 miljoner ton järn. När den lades ned så avvecklades den så att produktionen skulle kunna återupptas med ett halvårs varsel.

På 1970-talet gjordes tio djupborrhål ned till 600 och 900 meter och man uppskattar att det finns malmreserver kvar på 25 miljoner ton järn.

Den största malmkroppen på 11 miljoner ton ligger på mellan 480 och 700 meters djup. Järnmalmshalterna varierar mellan 42 och 45 procent visar SSAB:s rapport.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons