Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare protester mot vagnverkstad

Annons

- Men det nuvarande förslaget är helt i linje med den detaljplan för området som antogs 1991 och som slår fast att området är till för industriändamål, förklarade stadsarkitekt Arne Ludvigsson.

Det nya förslaget innebär att den nio meter höga verkstadsbyggnaden flyttas 150 meter längre bort från bebyggelsen.

- Därmed ligger den 300 meter från närmaste bebyggelse och då tillåts också en byggnadshöjd på nio meter, sa kommunalrådet Peter Hultqvist som närvarade vid mötet.

Hultqvist underströk också vikten av att vagnverkstadens etablering förverkligas.

- Borlänge har en av landets största bangårdar och järnvägen har här stor betydelse. Självklart måste vi göra allt vi kan för att få hit verkstaden.

De närboende lät sig inte helt övertygas av det nya förslaget utan oroar sig även nu för buller, förstörda naturområden och minskade möjligheter till rekreation om verkstadsplanerna förverkligas.

Man föreslog bland annat en annan lokalisering, strax sydväst om ishallen.

- Eftersom de aktuella motorvagnarna snabbt och enkelt måste kunna ta sig in och ut från Dalabanan så finns egentligen inga alternativa platser. Dessutom känns det ju väldigt bakvänt att leta efter en annan plats när vi redan har en bra plats som är godkänd för ändamålet, menade Arne Ludvigsson.

Enligt tågtillverkaren Bombardier, vars tåg ska servas på verkstaden, kommer bullernivåerna inte att bli särskilt höga. Inte heller kommer någon verksamhet att pågå nattetid.

De närboende menade ändå att det nya förslaget borde justeras så att verkstaden förläggs så nära lokstallet och bangården som möjligt.

- Jag lovar att vi ska titta på om den kan flyttas ytterligare en bit åt det hållet. Det som då är avgörande är anslutningsmöjligheterna mot Dalabanan, sa Peter Hultqvist som också betonade att man från kommunens sida tar de boendes protester på allvar.

- Absolut. Att vi förkastat vårt första förslag och istället kommit med ett nytt visar ju att vi tar hänsyn till allmänhetens åsikter.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons