Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett intyg krävs

Annons

Tidningen berättade för ett par veckor sedan om familjen Verfås byråkratiska dilemma. Socialförvaltning, läkare och psykolog har alla skrivit intyg på att familjen behöver mer barnomsorg än normerna tillåter.

Men utiskterna verkar små, såvida inte familjen kan få nya intyg där det exakt anges hur många timmar extra de anses behöva.

Det beskedet ger skoldistriktschef Sture Östberg som nu är tillbaka från sin semester och har tittat på familjen Verfås överklagan.

- Barnen visar inga tecken på att må dåligt och därmed behöva mer tid i förskolan.

- Vi har redan uppfyllt lagens krav och dessutom beviljat familjen ytterligare tio timmars barnomsorg i veckan, säger Sture Östberg.

Men en annan kommunal instans, socialförvaltningen, är ju en av de tre som lämnat intyg på att familjen behöver mer hjälp. Bryr ni er inte om deras utlåtande?

- Skolan ska i första hand tillgodose barnens behov, det här handlar inte om dem.

- Dessutom finns det inget exakt timantal angivet i intygen utan det är familjen själva som anser att de ska ha barnen i omsorg 35 timmar, säger Sture Östberg.

Om familjen lämnar nya intyg med exakt antal timmar angivet, omprövar du ditt beslut då?

- Ett nytt intyg skulle få mig att titta på ärendet igen, men därmed har jag inte sagt att beslutet ändras.

Och ett nytt intyg kommer Sture Östberg att få på sitt bord.

Förra måndagen var familjen på barnavårdscentralen som ansåg att Katarina och Thomas Verfå bör få hjälp 40 timmar i veckan. Intyget skickades till ärendets handläggare på skolkontoret samt till Sture Östberg.

I går skickade också Thomas Verfå en ny ansökan till skolkontoret där han underströk att ett ökat antal barnomsorgstimmar är för barnens bästa.

- Barnen mår inte bra. Om jag mår dåligt går det ut över de andra, säger Thomas.

Han säger att han är uppgiven men också förbannad. Han tänker inte ge upp. Om skolkontoret avslår familjens ansökan, blir nästa steg att vända sig till länsstyrelsen.

ANNAKARIN LITH

Mer läsning

Annons