Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett HVDC-projekt senareläggs

Annons

Osis igen, ett av ABB:s amerikanska HVDC-projekt i 1,2 miljardklassen har drabbats av ytterligare en försening. Fast i Ludvika är man nog mest lättad då 2002 gett massor med jobb och ändå kommer att gå till historien som rekordåret i antal vunna likströmsprojekt.

För någon vecka sedan rapporterade NLT att HVDC-Lightprojektet med tre 325 megawatts HVDC-länkar i Lake Erie mellan Kanada och USA senarelagts ett år. Detta efter att projektägarna Transenergie och Hydro One inte hittat några kunder som var beredda till att köpa kraftöverföringsrättigheter i kablarna.

Rod Taylor som är chef i Hydro One meddelar nu enligt Toronto Star att också det andra kraftprojektet mellan Transenergie och Hydro One senareläggs ett år.

Detta projekt gäller HVDC-stationen Outaouais på gränsen mellan Québec och Ontario på 1250 megawatt. I senareläggningen ingår också att alternativ ska belysas men Taylor bedömer att HVDC ändå är mest ekonomiskt.

Ellänken skulle bland annat användas till att överföra el från kärnkraftverket Pickering A som byggs om av Ontario Power Generation men som lider av kraftig försening och budgetöverdrag.

Taylor bedömer att projektet som också väntar på drifttillstånd inte kan startas förrän 2004.

ABB har tidigare haft ett så kallat letter of intent på back-to-backstationen som planeras med ABB:s nya CCC-teknologi som framgångsrikt använts i Argentina och nu i USA och Indien. Projektet är för ABB:s vidkommande beräknat till 1,2 miljarder kronor om det blir av.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons