Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare 20 miljoner fattas i kommunkassan

Annons

På tisdagen levererade ekonomichefen Lars Helsing det nya chockbeskedet till kommunstyrelsens arbetsutskott, det fattas ytterligare 20 miljoner i kommunens kassa för 2004.

- Den första översynen var omräknat till heltidsjobb motsvarande 40 tjänster, nu rör det sig snarare om motsvarande 70 tjänster, säger kommunalrådet Roger Stål (s) som för dagen inte kan uttala sig om hur kommunen ska klara ytterligare ett sparbeting.

- Vi måste kombinera akutåtgärder med ett långsiktigt tänkande så att vi får utrymmen att skapa jobb på exempelvis Lyviksberget, säger Stål.

Till kommande kommunstyrelse ska investeringsbudgeten hårdbantas.

- Tidigare har vi sagt att vi måste plocka bort 15 procent ur årets investeringsbudget. Det motsvarade åtta miljoner. Nu är läget alltså allvarligare och ska vi klara våra likviditetsmål så handlar det om 35 miljoner, säger Stål.

Vård- och omsorgsnämnden borde spara 20 miljoner har tidningen rapporterat om och det återstår att hitta sju miljoner till för denna nämnd.

De nya 20 miljonerna fördelar sig på två lika stora poster.

Finansdepartementet har reviderat sin prognos för skatteutfallet.

- Tillväxten i samhället brukar ge oss 35-40 miljoner i nya skatteintäkter om året, i fjol blev det bara 25 miljoner. I år fick vi signalen först om att vi skulle få 32 miljoner, men nu har departementet räknat ned prognosen, säger Stål, som hoppas att nästa prognos från staten i augusti ger bättre utfall, i annat fall blir sparkraven i år betydande.

- Den andra delen är att kostnaderna nu skenar inom individ och familjeomsorgen. Kostnaderna för att ta hand om effekterna av arbetslöshet och familjer i kris har stadigt ökat sedan 2000 och sedan i november i fjol har vi fått ett fåtal fall, men mycket kostbara sådana som kommunen måste bära ansvaret för, säger kommunalrådet Stål som konstaterar att barn- och utbildningsnämnden nu får en tuff sparuppgift då skolans område är fredat på grund av statsbidragen.

Förvaltningschefen Kah Slenning förklarar:

- Av vår budget på 390 miljoner är 210 miljoner låsta på grund av de så kallade Vernersonpengarna. Spar vi där förvärrar vi situationen då vi i så fall mister statsbidrag.

- Så vi kan inte spara in på lärartätheten, utan tvingas se över alla våra andra åtaganden, säger Slenning.

Individ och familjeomsorgens budget är på 56 miljoner och innehåller bland annat socialbidrag och insatser till barn och ungdomar som hamnat i kris när familjen farit illa.

- Så våra tio miljoner handlar om några enstaka fall där vi tvingas till placeringar i familje- och behandlingshem. Mellan 2002 och 2003 ökade antalet sådana fall med 33 procent och det är det som nu slår igenom på våra kostnader.

Bara ett enda fall av omhändertagande kan kosta ett par tre miljoner om året.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons