Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesförbud - nej tack!

Annons

Sverigedemokraterna, sd, är enligt FK:s mening ett otäckt parti, känt för vulgärt främlingshat och beröringspunkter med nazismen. För sd och andra olustiga organisationer har FK varnat åtskilligt på ledarplats under årens lopp.

Icke desto mindre är den nu aktuella kvinnan i Falun i sin fulla rätt att vara både högskolelärare och partistyrelseledamot av vilket politiskt parti hon behagar, så länge hon inte ägnar sig åt propagandistisk verksamhet i jobbet.

Hög akademisk meritering och politisk extremism är ingen ny kombination. I Falun fanns länge filosofie licentiaten, sedermera filosofie doktorn, Erik Walles, som undervisade i naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. Välbekant för flera generationer gymnasister. Han var styrelseledamot (vice partiledare) i nazistpartiet Svensk Socialistisk Samling (lindholmsrörelsen) under 30- och 40-talen ända fram till organisationens hädanfärd i början av 50-talet. Sina rasistiska anfäktelser behöll Walles livet ut och stödde ekonomiskt nybildade organisationer som Bevara Sverige Svenskt (BSS) och sverigedemokraterna. Av allt att döma blandade han inte in politik i lärargärningen, och ifrågasattes därför aldrig.

Vilket var helt rätt! Det är skandal, när människor får sparken enbart för sina politiska (eller religiösa) åsikters skull. Sådant drabbar stundom aktiva sverigedemokrater. Tidigare - på 50-talet under kalla kriget - förekom framstötar på högerkanten om samma slags behandling för kommunister i katedern och annorstädes.

På 70-talet florerade flera revolutionära och uttalat antidemokratiska vänstersekter med "proletariatets diktatur" på programmet. Dessa illröda organisationer befolkades övervägande av medelklassakademiker från borgerliga hem - mera sällan av de idealiserade "proletärer", som ultravänsterns klasskampsteoretiker idogt utmålade som den verkliga målgruppen. Politiken har sina muntra paradoxer. Många ur ultravänstern blev lärare, forskare och journalister. Inget fel i det.

OBS, vi talar här inte om sådana speciella jobb, som alltid måste skyddsklassas av hänsyn till rikets säkerhet. Man låter inte personer som tillhör revolutionära partier av vad slag det vara må förvalta viktiga militära hemligheter.

Av besläktade orsaker är personer, som tillhör dokumenterat främlingsfientliga partier, klart olämpliga att hantera asylärenden och känsliga personuppgifter om invandrare. Dessa få undantag må bekräfta den allmänna regeln.

I vänsterdiktaturer används den luddiga etiketten "fiende till folket" om personer med mindre önskvärd åsiktsprofil. Vem som helst kan med den paragrafens hjälp berövas jobbet, stoppas i fängelse, utvisas och eljest göras rättslös.

I USA under kalla krigets frostigaste fas iscensatte senatorn Joe McCarthy rena klappjakten på kommunister - äkta och förmenta. Skådespelare och författare med samhällskritisk inställning misstänkliggjordes och förlorade alla uppdrag. "Oamerikansk verksamhet" löd den ytterst användbara rubriceringen vid rättegångar och förhör, som påtagligt påminde om 1600-talets häxprocesser. Ett resolut avslöjande genom den amerikanska arméns försorg satte till sist stopp för McCartyismens gräsligheter.

Åsikts- och yrkesförbud - nej tack!

Åsikter

Mer läsning

Annons