Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrke: Kläddesigner

/
  • Korsettmode. Snygga att se och spännande att bära är Anne Perdéns korsetter med stålskenor och snörliv som känns helt helt rätt just nu år 2007.
  • Livsviktigt.
  • Ateljéklädd. Lever som hon lär gör kläddesignern Anne Perdén i Grycksbo. På bilden iförd dagens arbetsdress i favoritfärgen svart med långa

Annons

Det händer massor nu och Anne slåss med både näbbar och klor för att hinna med. Hon har på senare år gjort sig ett namn i socitets- och kändiskretsar utan att satsa ett enda öre på reklam.

– Jag är mina kläder och älskar att visa upp mig och väcka uppmärksamhet när jag är ute i vimlet, erkänner hon.

Och ute i vimlet syns hon och maken Peter titt som tätt, då de har stående inbjudan till kändisgalor och biopremiärer i Stockholm. Helt klart det ultimata sättet för Anne att knyta kontakt med nya kunder och få dem till ateljén i gamla skolan i Grycksbo.

– Jag brinner för skönhet och vill få fler snygga kvinnor att våga ta fram rumpan, magen och midjan när de klär sig till fest, fortsätter Anne.

Just nu är 1700-tals korsetten med snörning och stålskenor helt rätt till fest och återkommer i flera av vårens visningsuppsättningar.

Själv ska hon bära en röd korsett med byxor och lång kappa i samma färg på 1,6 miljonerklubbens modevisning nästa månad. En visning med idel kända designers, som gör att Anne känner en stor ära i att få vara med.

- Problemet är bara det att jag börjat gå upp i vikt, som jag aldrig gjort förr, och måste ner fyra kilo för att komma i visningsuppsättningen, säger Anne.

I nästa stund avslöjar hon att hon är sockerberoende och har somnat med choklad som "tröstnapp" i sängen sedan hon var två år. Men nu är det fruktdiet som gäller, och även här tvingas hon kämpa med både näbbar och klor när sötsuget sätter in.

– Jag är inne på min andra vecka och är så hemsk mot Peter, att jag kastat ut honom för länge sedan om han varit lika hemsk mot mig, erkänner hon.

Peter är annars det bästa som hänt Anne, och den som gett henne det mod hon har i dag både som människa och designer. Hon älskar att sticka ut och få folk att titta på henne, och hon njuter av livet som hon hoppas ska bli långt och innehållsrikt.

– Men så har det inte alltid varit. Tvärtom var jag i tonåren utsatt för dumma vuxna, som fick mig att känna att jag inte dög. Länge var jag också övertygad om att jag inte skulle bli mer än 30 år.

Turligt nog kom Peter in i Annes, liv i rättan tid, och vände upp och ner på hela tillvaron. Han fick henne att lämna sitt gamla bakom sig och börja ett nytt med honom och bådas barn i det gamla skolhuset i Grycksbo

-Vi träffades av en slump när jag jobbade som reporter på Borlänge närradio och kom hit för att göra en intervju med honom, minns hon.

Det ledde till att han beställde gardiner till ateljén av henne, och blev så nöjd att både Anne och gardinerna fortfarande är kvar.

Här på nedre botten har de nu var sin ateljé, och bor med sina fyra barn på övervåningen i det gamla skolhuset. Helt perfekt om det inte vore för mörkret och kylan, som varje vinter får dem att drömma om en gemensam framtid i Spanien.

Anne är gammal punkare, och började redan i tonåren att snitsa till sina kläder vid symaskinen hemma i Borlänge. Nu har hon designat och sytt på heltid i 10 års tid och vet vad hon vill med sitt personliga och karaktäristiska skapande.

- Det har kostat mig fyra utnötta symaskiner att nå hit. Men det har det varit värt. Och att nu få visa upp mig i Paris är så otroligt stort att jag är skiträdd men jätteglad, säger hon.

För att hålla en egen visning krävs 30-40 uppsättningar modekläder och 15-20 modeller. Framför allt krävs så många modeller då det tar tid att snöra åt korsetterna så de sitter perfekt men ändå tillåter bärarna att andas.

- Första gången jag testade på mig själv här hemma, drog jag åt så hårt att händerna höll på att sprängas innan Peter kom och släppte ut mig, berättar Anne.

För att hålla sig i trim och orka med jobbet kombinerer hon fruktdieten med en halvtimme på motionscykeln och morgongympa varje dag. Men hon gör det också för att hon lovat sig själv choklad som lördagsgodis när hon är nere i 57 kilo och modevisningarna är över.

- Jag vet att det är fel av mig att försöka se ut som när jag var 20, när jag nu är 40 och fött två barn. Men i det här fallet har jag fortfarande lite jag dålig självinsikt och får hoppas förståndet kommer med åren.

Det gör det säkert då Anne inte räds åldern, utan bara lugnt konstaterar att "motorn" börjar bli lite trögare. Nu uppvägs det lyckligtvis av att hon för fyra år sedan slutade röka. Fri från det gisslet brinner hon idag mer än någonsin för att föra ut sitt budskap som designer.

– Våga sticka ut och kläd dig för dig själv så att du känner dig snygg, råder hon och tillägger. Att vara normal är bara att vara en bit av alla andra men ingenting av sig själv.

Anne är noga med att framhålla att det inte finns några genvägar till skönhet. Tvärtom gäller det att våga offra tid på sig själv och sitt eget välbefinnande.

- Själv älskar jag att pilla med mina naglar när jag får en stund över mellan arbetspassen framför symaskinen i ateljén. För mig ett bra break ur den kreativa trans jag ofta hamnar i när jag jobbar!

Ålder: 40 år

Yrke: Kläddesigner

Bor: I gamla skolan i Grycksbo

Familj: Mannen Peter Gröndahl (mera känd som konstnären P Grön), egna barnen Tobias 13 och Robin 16, samt bonusbarnen Felix 15 och Felicia 17

Intresse. Kläder, skönhet och litteratur

Mer läsning

Annons