Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Yrkar på frikännande"

Annons

Det sade den nu 68-årige gevärsmannens advokat, Björn Henriques, när hovrättsförhandlingarna om det så kallade Östanbjörkadådet inleddes i Stockholm på måndagen.

Den dramatiska händelsen för nära 17 månader sedan när den då 27-årige hästägaren besköts med älgstudsare i samband med en ritt får nu sitt slutgiltiga rättsliga efterspel. Falu tingsrätt har, som tidningen tidigare omtalat, dömt den misstänkte till fyra års fängelse för försök till dråp. Den domen överklagades till hovrätten och i väntan på den förhandlingen har 68-åringen varit försatt på fri fot.

- I första hand ska åtalet ogillas. Jag yrkar på ett frikännande. Min klient hade inte uppsåtet att döda målsägaren. Uppsåtet var bara att skrämmas för att de skulle sluta rida förbi hans hus.

Henriques markerade skarpt att det var en olyckshändelse att två av de totalt tre skott som avlossades med studsaren träffade ryttaren respektive hästen.

Advokaten framhåller vidare att hovrätten, i sammanhanget, har möjlighet att också beakta skyttens relativt höga ålder.

- Och att det har tagit lång tid beror på målsägaren. Han har ju varit bortrest utomlands ett antal månader och på grund av det har förhandlingarna i hovrätten fått lov att ställas in.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons