Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

You Tube stäms på sju miljarder

Annons

MTV:s ägare Viacom stämmer internetsajten You Tube och dess nya ägare Google på en miljard dollar, cirka 7 miljarder kronor, i skadestånd för brott mot upphovsrättslagar.

Enligt Viacom finns över 160 000 klipp från företagets olika kabelbolag tillgängliga på den populära sajten You Tube.

Striden mellan Viacom och You Tube tog fart på allvar när Google köpte sajten för i storleksordningen 12 miljarder kronor. You Tube - som lever på att användarna delar med sig av bilder och videoklipp på allt från musikvideor, filmtrailer, skrattande bebisar, huskatter och fester som spårat ur - hamnade plötsligt i blåsväder.

Viacom krävde för en månad sedan att You Tube skulle plocka bort cirka 100 000 videoklipp, som man hävdar är skyddade av upphovsrätt. Viacom hävdar att You Tube och Google profiterar på dess upphovsrättsskyddade material för att locka tittare och annonsörer till sajten.

Viacom är långt ifrån ensamt om att försöka klämma åt You Tube. Storbolagen BBC, NBC, Universal, CBS och General Electric har alla hotat med stämningar, men i de fallen har man uppnått licensavtal som gör det möjligt för You Tube att fortsätta visa deras material.

Sajter där användarna själva till stora delar står för innehållet är internetbranschens stora guldkalv för närvarande. Sajten My Space såldes nyligen till Rupert Murdoch för cirka fyra miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons