Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yosef kan få stanna

Annons

I dag åker Stefan och Susanne Claesson och deras fosterson Yosef till Stockholm för att överlämna en namninsamling till utlänningsnämnden.

Centerpolitikern Owe Ahlinder åker med dem.

Stödet för att Yosef ska få stanna i Sverige är fortsatt stort.

Det visar den namninsamling som gjorts. Omkring 6 000 personer har skrivit under till stöd för pojken. Owe Ahlinder, c, som engagerat sig i Yosefs framtid säger att pojken inte får ryckas bort från sina fosterföräldrar Stefan och Susanne Claesson i Pershyttan.

- Återförening med de biologiska föräldrarna är orimlig. Det finns bara en värld som Yosef känner till och det är den han befinner sig i nu, säger Owe Ahlinder.

Susanne Claesson är överväldigad över allmänhetens stöd.

- Det känns bra att det är så många som stöder oss. Namninsamlingen är helt otrolig, säger hon.

Men ovissheten tär.

- Det är tungt och vi vet inte vad detta leder till.

Klockan två i dag träffar paret Claesson och Owe Ahlinder utlänningsnämnden i Stockholm.

- Vi ska träffa den ansvariga handläggaren, en enhetschef och en domare. Vi ska försöka få nämnden att ta till sig ny information. Men det finns ingen som helst säkerhet för Yosef ännu. Medborgarna får inte tro att det är klart, säger Owe Ahlinder.

Socialförvaltningen i Ludvika kommun har på nytt skrivit en ansökan om flyttförbud till Länsrätten i Falun. Detta för att hindra Migrationsverket att verkställa utvisningen av Yosef och hans biologiska föräldrar till hemlandet Syrien.

Flyttförbudet gäller i tre månader, men kan teoretiskt sett förlängas hur länge som helst. För att utlänningsnämnden ska kunna fatta ett nytt beslut måste Yosefs advokater skriva en ny asylansökan. När det kan ske är ännu oklart.

Yosef har bott hos Stefan och Susanne Claesson i Pershyttan sedan han var fem dagar gammal. Detta eftersom hans mor kort efter förlossningen försköt pojken.

Mer läsning

Annons