Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngste förhandlingschefen i landet

Annons

Niklas Simson lyckades med det som flera andra inte rott i hamn. Att få ett kollektivavtal för försvarets utlandsstyrka.

-Det har tagit otroligt lång tid, säger Niklas Simson, som är född och uppväxt i Borlänge.

Borlängebördige Niklas lämnade Dalarna när han ryckte in i lumpen. Efter utbildningen på F16 i Uppsala och F6 i Karlsborg valde han att söka vidare och bli officer. Efter utbildning i Halmstad placerades han på F16 som markförsvarsofficer.

Han har hela tiden haft ett fackligt intresse och engagemang, ända sedan värnplikten. 1999 resulter-ade det i en anställning på Officersförbundet och för några år sedan blev han förbundets förhandlingschef. Han är, med sina 33 år, fortfarande den yngsta förhandlingschefen i landet, inom den fackliga verksamheten.

När Försvarsmakten och ett antal fackförbund nu gjort upp om ett avtal som reglerar arbetsvillkoren för dem som tjänstgör i Utlandsstyrkan handlar det om en milstolpe för Officersförbundet. I tio års tid har man kämpat för att officerarnas villkor ska bli kollektivavtalsreglerade. Förhandlingschefer har kommit och gått men avtalslösheten har bestått.

Niklas Simson lyckades dock att få ett avtal som både medlemmar och arbetsgivare är nöjda med. Avtalet innebär en förbättring av tidigare villkor på nästan alla punkter. Höjda ersättningar, utlands- och barntillägg, större möjlighet att resa hem till familj och anhöriga, bättre försäkringsskydd och ett lönepåslag för de som tjänstgör i fredsframtvingande insatser. Nu väntar upp- giften att se till att det efterlevs.

Så många besök i Borlänge blir det inte nu för tiden:

- Nej, det är sällan. Jag har min mor kvar i Borlänge och två syskon i Uppsala. Så Uppsala blir den naturliga samlingsplatsen för oss, säger Niklas Simson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons