Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ynglingar väntar på dom

Annons

- Hade de här grabbarna varit äldre hade jag yrkat på ett kännbart fängelsestraff, sa Gun-Britt Ström. De två åtalade är i 19-årsåldern.

Den tredje åtalade fyller 20 år i september. För honom vill Gun-Britt Ström ha villkorlig dom och böter.

- Han ska frikännas, sa försvarsadvokaten Tomas Wikner.

Wikners klient hade haft en tillbakadragen roll i det som åklagaren kallade övergrepp i rättssak. De tre grabbarna hade åkt till en studentlägenhet för att två av dem skulle be om ursäkt för en tidigare påhälsning där, vilket ledde till polisanmälan och åtal för rån.

Försöket att be om ursäkt gick över styr. Visserligen bad de om ursäkt, men den ene av dem försökte få lägenhetsinnehavaren att ta tillbaks sin polisanmälan. Utifrån det resonemang som fördes då har Gun-Britt Ström åtalat dem för övergrepp i rättssak.

Den anklagelsen nekade Wikners klient till, däremot tog han på sig ansvaret för att en snöboll kastats genom en fönsterruta och att en dörr skadats.

Åke Söderman, som försvarade en av de andra, argumenterade för att inte heller hans klient hade haft för avsikt att påverka lägenhetsinnehavaren.

- Tvärt om, han har ju sagt att han vill ta sitt straff.

Straffet som den här grabben var beredd att ta gällde stöld i studentlägenheten, skadegörelse på bilar på Kajen i Mora, en misshandel och stöld av en lastbil samt skadegörelse på Älvdalens naturbruksgymnasium.

När ynglingen begick brotten var han tillsammans med en jämn-årig kompis, nu försvarad av Susanne Croné-Morell. Denne var dessutom åtalad för att ha slagit, eller knuffat, en kvinna som cyklade förbi.

Misshandeln som dessa två gjort sig skyldiga till skedde mot en 15-åring. 15-åringen knuffades omkull och misshandlades, bland annat fick han flera slag med grabbarnas ölkasse.

Försvarsadvokat Croné-Morell förklarade att hennes klient behöver hjälp av en övervakare och att skyddstillsyn med samhällstjänst vore ett lämpligt straff.

Personutredningarna föreslog övervakare och samhällstjänst för de två kompisarna och enbart samhällstjänst för den tredje grabben.

Under rättegången framkom det att de här grabbarna druckit mycket sprit. Två av dem har suttit häktade sedan den 10 februari och nu förklarade de att de funderat och blivit medvetna om att de bör dra ner på spritkonsumtionen eller helt avstå från alkohol i framtiden.

Nu får de vänta på domen i en vecka, men de slapp i alla fall fortsatt vistelse i häktet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons