Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-teammålet i hovrätten

Annons

Enligt tingsrättens domar, som kom efter en utdragen rättegång i början av året, dödades Joe av fem män - alla med koppling till mc-gänget Bandidos X-team. Lokalen var kameraövervakad med anledning av ett annat grovt brott och därför blev delar av händelseförloppet filmade.

Både de fem dömda och åklagaren överklagade tingsrättens domar.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner och vice chefsåklagare Tomas Olsson pekade i sin sakframställan i tingsrätten ut alla fem åtalade som delaktiga i Niyomwats död. Männen ska gemensamt och i samråd eller samförstånd ha berövat Niyomwat livet genom slag och hugg med olika tillhyggen, sparkar i huvudet och på kroppen. Samma dag, den 28 mars, ska de ha städat i lokalen, eldat upp föremål och målat om en vägg för att undanröja bevis.

- Joe blev misshandlad till döds på ett brutalt sätt. Han hade ingen möjlighet att försvara sig. Det var ett långdraget förlopp, en tortyrliknande avrättning, sade Tomas Olsson i tingsrättsförhandlingarna.

Även denna gång hålls förhandlingarna i säkerhetssalen i Stockholms Tingsrätt. Den säkerhetsbedömning som gjordes då gäller fortfarande.

Att förlägga rättegången till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt är ett sätt att undvika eventuella störningar. Det kan också finnas någon typ av hotbild mot en eller flera personer som närvarar.

Under gårdagens rättegång gick allt lugnt tillväga.

- Fem, sex mc-anhängare var där, men inget speciellt hände, säger kriminalinspektör Olof Norgren.

Rätten gick igenom de överklagade domarna och vice chefs- åklagaren Tomas Olsson påbörjade tillsammans med kammaråklagaren Björn Skånsberg sin sakframställan.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner är sjukskriven och medverkar inte vid hovrättsförhandlingarna.

Nästa rättegångsdag är kommande fredag. Den 8 juni är planerad som sista rättegångsdag.

Mer läsning

Annons