Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-team försöker värva tonåringar

Annons

På två år har X-team Falun växt sig allt större. Det var under 2000, en tid efter det uppmärksammade mötet på Grand hotell, som polisen märkte att gänget etablerat sig i Falun.

X-teams tröjor började synas i staden, och medlemmar från Bandidos Stockholm kom på besök.

En person som tros ha varit drivande i uppbyggnaden av X-team Falun är en grovt kriminellt belastad 31-åring från Ludvika. Han har tidigare gjort sig känd som nazistledare, och har pekats ut som den som ska ha levererat vapnen som användes vid polismorden i Malexander.

I dag är 31-åringen ledare för Bandidos Prospect i Säffle, dit även fyra av X-team Faluns medlemmar har uppgraderats.

Enligt polisens beräkningar har X-team Falun nu mellan 15 och 20 medlemmar, som på ett eller annat sett markerat sin gängtillhörighet. Därutöver finns runt 20-25 "sympatisörer" som stöttar X-team genom att sälja narkotika för deras räkning, eller genom att till exempel utföra vissa hot eller våldshandlingar åt dem.

Allt för att kontrollera den kriminella arenan.

- Kommer det in någon annan aktör på marknaden så skickar man någon för att säga åt honom. Hjälper inte det blir det våld. Det här är inget som anmäls, utan det kommer till vår kännedom på andra sätt, säger en polis.

Framför allt handlar det om narkotikahandel. Men även inbrott och stölder utförs för X-teams räkning. I utbyte mot stöldgods kan den beroende få sin narkotika.

I sina värvningsförsök vänder sig X-teams medlemmar främst till män i de övre tonåren. Enligt polisen har 17-18-åringar setts hamna i "fel sällskap".

- I Falun bedrivs en form av värvningskampanj. Man träffar ungdomarna ute på stan, är trevlig och vänlig, försöker nästla sig in i andra kompisgäng.

- När man är nog mycket kompis börjar det hända saker. Plötsligt har man varit med om ett inbrott eller en narkotikatransport utan att knappt veta om det. Då är man redan insyltad, och då kommer kraven, säger en polis.

Som så kallad supportergrupp till Bandidos, med lägsta rang i hierarkin, har X-team inte bara stöd, utan även krav på sig.

Lojaliteten till moderklubben är viktig.

Uppdrag ska utföras och dessutom ska man betala en form av medlemsavgift.

För de medlemmar som sitter i fängelse läggs en summa undan varje månad. När de kommer ut får de betalt, ju längre straff desto mera pengar.

För att stävja de kriminella mc-gängens framfart har dalapolisen tillsammans med fem närliggande län byggt upp ett samarbete över länsgränserna.

- Men mc-gängen har också stöttning från övriga Sverige, och även från andra länder. Ett tillslag mot ett gäng gör dem inte så mycket. Det kommer hela tiden fler. För att stoppa den utvecklingen måste vi precis som dem orka hålla på att nöta och nöta.

Mer läsning

Annons