Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Wow! Vilka bröst!"

Annons

På kyrkskolan började man läsa i den aktuella boken men gick över till mer traditionella sagor, innan man kom så långt att språket vållade debatt.

En tidningsläsare med ett barn i grundskolans första klass reagerar mot språket i skolans läsebok:

"Kaxa inte med min brud"

"Wow! vrålade Danne här han och Anton kom ut genom porten. Såg ni! Vilka bröst!"

Föräldrarna hade fått vara med och bestämma om de skulle ha denna bok eller inte och det blev okej. Nu efter den första terminen och 50 sidor in i den så ställs frågan om ord- och kanske också ämnesvalet är lämpligt i första klass.

Barbro Nystedt som är områdeschef inom Ludvika kommuns social- och utbildningsförvaltning säger att det är skolorna själva som köper in sina läromedel och att hon inte deltar i detta. När hon hör citaten reagerar hon på samma sätt som tidningens läsare.

- Det där låter inte så trevligt. När man hör sådana ord kan man verkligen undra vad de är tagna ur för bok. Texten är för övrigt svår. Det här ska jag följa upp, det blir en spännande diskussion.

- Jag tycker att man ska ha en läsebok som rör sig runt elevernas intresseområde och nivån här låter inte som förstaklassens, säger Barbro Nystedt.

Tidningen har ringt runt till några lärare men inte hittat någon skola som använder boken.

På Kyrkskolan har den testats, berättar rektor Birgitta Gustafson:

- Men vi använder den inte.

Boken fungerade inte som gemensam högläsningsbok då skolan har en 1-2-3-klass. Skolans lärare kom inte så långt att man kom till det kapitel som ovanstående citat är tagna ur.

I stället används på Kyrkskolan en läsebok för förstaklassarna som är en samlingsbok med Astrid Lindgren-texter och boken Läsgåvan, Mini och den magiska stenen.

Sagor eller verkligheten.

Den aktuella boken, Förstagluttarna A, B och C, är utgiven av bokförlaget Natur och Kultur. Den är författad av Tsatsikiförfattaren Moni Nilsson-Brännström som är en av Sveriges mest uppskattade barnboksförfattare.

I läseboken möter eleverna kusinerna Moa och Mille som just börjat skolan och hur de kommer i kontakt med omvärlden, Gud, Allah, mobbning, föräldrar som sitter i fängelse, tjuvrökning, flyktingproblematik och mycket annat.

"Vad coolt, är han mördare, din farsa".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons