Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wolfowitz i skottlinjen på vårmötet

Annons

I dag ska Världsbankens chef Paul Wolfowitz möta pressen för första gången sedan bankens styrelse avslöjat att han personligen låg bakom den hårt kritiserade löneökningen hans flickvän beviljades.

Kontroversen och den växande kritiken mot Wolfowitz har överskuggat Världsbankens pågående vårmöte i Washington. Stödet för den tidigare biträdande amerikanske försvarsministern verkade begränsas till USA och delar av Afrika. I Europa djupnar oron för hur personstriden påverkar banken.

Hon tillade att Wolfowitz nu måste avgöra om han kan fullgöra sina uppgifter på ett trovärdigt sätt, med tanke på det misstag han begått. Frankrikes finansminister Thierry Breton påpekade att Världsbanken måste vara "etiskt oklanderlig".

Storbritanniens biståndsminister Hilary Benn sade att "hela den här affären har skadat banken och borde aldrig ha inträffat". Han liksom USA:s finansminister Henry Paulson uppmanade dock alla att avvakta den granskning av ärendet som Världsbankens styrelse genomför.

Flera afrikanska ledare uttalade stöd för Wolfowitz, som försökt få rika länder att ge mer utvecklingshjälp till Afrika. Liberias finansminister Antoinette Sayeh kallade honom en "visionär" som verkligen kämpat för Afrikas sak under sina två år i ledningen för Världsbanken.

Bakgrunden till Wolfowitz allt prekärare ställning är hans flickvän, Shaha Riza, gjort snabb karriär och fått generösa lönelyft. En drygt hundrasidig utredning som styrelsen gjort visar att Wolfowitz själv personligen såg till att Rizas årslön höjdes till 200|000 dollar när hon flyttades från Världsbanken, som han stod i begrepp att ta över, till USA:s utrikesdepartement. Flytten var en åtgärd för att undvika framtida jävssituationer.

Wolfowitz hävdade först att han inte hade något med hennes generösa villkor att göra. Senare erkände han sitt misstag och bad om ursäkt. Men det blidkar inte bankens anställda som kräver hans avgång med motiveringen att han förstört förtroendet för institutionen.

Medan Världsbankens styrelse har formell makt att avskeda chefen, så är hans post i praktiken en politisk utnämning och hans öde kommer att avgöras av regeringar i framför allt USA och Europa.

TT

Mer läsning

Annons