Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wolfgang fyller 65

Annons

Wolfgang Grummich är född i Tjeckoslovakien men bodde under sin uppväxttid i Tyskland i tre år, innan hans pappa fick jobb i Sverige 1948. I två år gick han i skolan i Skultuna, sedan flyttade familjen till Ludvika.

Efter några år på Valhalla-skolan och Lorensberga skola utbildade han sig till bilmekaniker och fick jobb på en verkstad i stan. Men när han återvände från lumpen i Östersund var han inte längre sugen på att mecka med bilar.

- Jag bestämde sig för att bli svetsare och fick anställning på Asea.

1965 tog han sin maskiningenjörsexamen.

Men inte heller på Asea blev Wolfgang kvar. Han blev konsult i stället. På verkstäder runtom i landet höll han kurser i maskinkonstruktion.

Under lågkonjunkturen fick Wolfgang tjänstledigt och vikarierade under ett år som matte- och teknik-lärare på Kyrkskolan och Lorensberga skola.

- Jag skulle gärna ha stannat längre. Att träffa ungdomar är stimulerande.

1974 tog Wolfgang anställning på en verkstad i Grangärde. Den gick så småningom i konkurs och han fick erbjudande om ett nytt konsultjobb, men tackade nej. I stället jobbade han på Nyhammars bruk i tre månader.

I juni 1978 blev Wolfgang kommunal tillsynsman i Ludvika. Under ett par år kontrollerade han miljön på olika arbetsplatser i stan. Sedan flyttade Wolfgang till dåvarande yrkesinspektionen i Falun, som blev arbetsmiljöverket.

- Jag har också sju barnbarn som jag träffar ofta. Och så är jag seglare sedan fem år tillbaka.

I 60-årspresent fick Wolfgang en skärgårdsskepparexamen av sina tre barn. Nu är han vice ordförande i Ludvika segelsällskap och äger en Neptun 20, som han seglar med på Väsman. En mil från stan, i Gräsberg, har han och hustrun Anita en sommarstuga som de försvinner till så ofta de kan. Dessutom är han mitt uppe i en flytt till en villa i centrala stan.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons