Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wing Wa-striden över

Annons

Efter en sjuårig långbänk med en rad stundom uppslitande turer kan striden om det förfallna restauranghuset vid Vallhallavägen äntligen läggas till handlingarna.

När ärendet behandlades vid det senaste sammanträdet intog politikerna en försonande hållning.

- Vi har beslutat frikänna. Byggnadsnämnden är inte ute efter att i första hand driva in dessa pengar. Det viktiga är de har utfört de åtgärder som vi hela tiden har ålagt dem. Nu hoppas vi att det blir en fortsatt upprustning av huset, säger byggnadsnämndens ordförande, socialdemokraten, Göran Lindelöf.

Wing Wa-huset anses nämligen ha ett odiskutabelt stadshistoriskt värde som en lokal representant för den funkisstil som fortfarande var aktuell i det sena 40-talet. I detta fall var huset enligt uppgift klart för inflyttning 1948.

Byggnaden är samtidigt en påminnelse om den lokala kooperationen i flytta tider.

Där drev dåvarande Konsum Västerbergslagen under lång tid såväl livsmedelsbutik som matservering. I en liten affärslokal fanns också en tobaksbutik.

- Huset är som byggnad väldigt fint och intressant, säger stadsarkitekten Göran O. Sundell som också när en förhoppning om att den nu påbörjade upprustningen ska leda till ytterligare insatser från ägarfamiljens sida.

NLT har sökt ägarfamiljens representant, Lawrence Li, som emellertid inte kunde nås för en kommentar på onsdagseftermiddagen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons