Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Winan" var hans hem

Annons

I början på 1990-talet ringde en person och frågade om det gick bra att besöka Melker och se hans stuga i Säter.

- Jag sade ja och en dag stod en hel buss ute på gatan med ättlingar till Johan. De ville se hur deras släkting bott innan han emigrerade till USA, säger Melker Hellström.

Vi sitter i Melkers kök och dricker en kopp kaffe. Det är tidig förmiddag och oktoberdimman har knappt lättat från marken. På den gamla spiselhyllan står 1882 inristat men huset kan vara betydligt äldre.

Melker häller upp kaffe i en kopp med fat märkt med initialerna WK.

- Det har jag kvar från Wienerkonditoriet, säger Melker.

Hans mor Maria hade "Winan" kvar fram till 1967 då hon sålde det anrika konditoriet. Maria kallades Maja och jobbade på "Winan" i flera decennier. Det var hennes syster Greta Källkvist som tog över fiket 1928 där även deras bror Viktor arbetade som konditor.

Viktor hade lärt sig konditoryrket i Stockholm och de tre syskonen kom ursprungligen från Leksand.

Melker växte upp på "Winan" där han bodde med sin familj på andra våningen. Melker kom som vuxen att flytta till Göteborg där han utbildade sig till arkitekt på Chalmers.

- Jag jobbade sedan som arkitekt på länsstyrelsen i Gävle.

1974 köpte Melker och hans hustru huset i Säter i korsningen Vattugränd-Gränsgatan. I mitten på 1980-talet dog hustrun och sedan dess bor Melker ensam i det charmiga huset. Ensam är väl inte riktigt eftersom Melker har nära vänner som dagligen har kontakt.

Utanför köksfönstret bråkar två skator med några mindre finkar om godsakerna som hänger kvar i Johans träd. Några äpplen lyser i kapp med de gula bladen och om några veckor börjar Melker att mata fåglarna med frön.

Ute i finrummet har Melker en smärre konstsamling av konstnären Georg Källkvist, son till Greta Källkvist och kusin till Melker. Georg var en känd konstnär på sin tid och har en rad skapelser i olja som han ställde ut. Melker har kvar broschyrer som vittnar om kusinens storhet och även flera tavlor varav en där Melker är cirka 13 år och sitter på en stol.

- Det är den där stolen, säger Melker och pekar.

Bland alla tavlorna ligger foton och väntar på att sorteras. Hela rummet andas kultur och gammal Säterhistoria. Och mitt i allt detta Melker som vet att berätta om gamla Säter och hur det var att växa upp på Wienerkonditoriet som har en speciell guldklang i Säter än i dag.

Fotnot: Vi söker gamla bilder och minnen från Wienerkonditoriet. Hör av dig till redaktionen i Säter.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons