Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilses valpträff i Skräddartorp

Annons

Tord Edin har med sin fru Gunnel sysslat med hunduppfödning i ett tiotal år. Det blir en kull om året. Mamman som heter Viva är nio och ett halvt år gammal och börjar bli lite vit om nosen. Denna kull var hennes sista.

- De minsta valparna här är bara fyra månader gamla, berättar Tord. De är för små för att träna, men är här för att socialisera sig med andra hundar och människor.

- Det är mycket lek i början, berättar Kerstin Melin. Från valpstadiet så lekar vi in valpen. Sedan är det den dagliga träningen och konditionen som gäller.

Det är första gången som Tord träffar valparna sedan de såldes till sina ägare.

- Det är jättekul att se dem nu när de har vuxit, säger han. Runt omkring oss hoppar de lekfulla valparna runt med varandra. De bits och brottas och har omkull varandra i gräset. De morrar på valpspråk när de ligger på varandra och slåss på sitt tafatta valpvis.

Men förutom fyramånadersvalparna finns även några av valparna från den ännu tidigare kullen där.

De har hunnit bli ett år gamla. Tre av dem har kvalificerat sig till SM, som går av stapeln i slutet av augusti i Karlshamn, i grenarna apportering och spårning.

- I förmiddags hade vi uppletning av föremål i skogen. Då lägger vi ut saker som hundarna ska söka efter. Det kan vara exempelvis en plånbok.

Vi hade även spårningsövningar på schemat. Det innebär att hundarna ska leta efter utlagda träbitar, som de ska plocka upp och ta med sig.

- I många av de olika momenten handlar det om hundens snabbhet, men även att den ska vara tyst och sköta sig.

- Det krävs hård träning för att hundarna ska bli riktigt duktiga, avslutar Tord.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons