Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilje vill ha årskort på bussen till alla elever

Annons

Det är ojämlikt idag mellan kommunens skolor i centrala Falun och dem utanför. De som går i Falun har lättare att delta i olika aktiviteter och ta del av exempelvis kommunens kulturutbud.

Men så är det inte för elever som bor i glesbygden. Skolans ekonomi sätter begränsningar. I dag räknar man med att en skola lägger 5 000 kronor för bussresor. Det räcker till en till två resor per år för eleverna.

- Skolan måste sålla väldigt mycket. Man måste hela tiden avgöra vad som är viktigast under året för barnen att ta del av och lägga transportkostnaderna på dessa tillfällen, skriver Maria Wilje i ett brev till kommunalrådet Bjarne Harrung.

Hon har ett förslag till lösning som skulle ge skolorna och eleverna större frihet att spontant delta i en aktivitet som dyker upp. Om Dalatrafik inrättade ett bussårskort som ger skolorna en total kostnad på cirka 6 000 till 8 000 kronor per år skulle mycket vara vunnet för eleverna och byskolorna. Det skulle ge en klass och tre vuxna möjlighet att åka obegränsat under ett år.

Varje skola avgör sedan hur många busskort man vill köpa. Köps fler kan flera klasser samtidigt åka på något.

Maria Wilje och Falupartiet begär nu att Harrung, som också sitter med i Dalatrafiks ägarråd, tar upp hennes förslag där för diskussion.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons