Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilje tvingas lämna tronen

Annons

Det är en trött Maria Wilje som sent på söndagnatten valvakar i faluparitets lokler på Garvaregatan:

- Ulf Elgemyr är den starkaste politiska profilen vi har i Falun, det är inte så enkelt att ta över efter honom, säger hon.

Enligt henne är den största besvikelsen är inte att hon och falupartiet förlora kommunalråds posten, utan att den borgliga majoriteten som styrt Falun i fyra år nu förlorar makten.

Hon som dessutom hade hoppats på att få fler mandat, förlorade i stället ett:

- Vi kan aldrig ta fördel av riksvindarna. Det är ju det man ser har hänt både med centern, folkpartiet och socialdemokraterna. Men vi är fortfarande ett stort lokalt parti om man jämför med andra lokala partier i Sverige. Vi har stöd hos Faluborna och vi har ett berättigande, säger hon.

Under sin tid som kommunalråd är hon stolt över att hon verkligen har lyft fram ungdomsfrågorna med sitt arbete med ungdomsrådet, ungdomstinget och webbstatsningen Greta.

- Det klart att det känns himla synd att kliva åt sidan nu när jag verkligen har kommit igång och känner att jag som person kan göra något, säger hon.

Minst nöjd är hon över beslutet om att inte sälja Falu Elverk:

- Det är den störst förlusten. Det var en besvikelse att vi inte sålde elverket, centern valde att stödja socialdemokraterna och om vi inte hade gjort det hade vi varit skuldfira i dag.

Vad hon planerar att göra nu vill hon inte riktigt avslöja:

- Arbetslös blir jag inte. Jag har ju jobb på lasarettet och jag har några krokar ute, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons