Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilje men inte kunna

Annons

Svar till Maria Wilje,

den 30 oktober.

Wilje tycker att det är svagt av mig att använda fakta och göra vissa konstateranden om Faluns ekonomi. Falu kommun hade under Wiljes sista "regeringsår" ett underskott på 54 miljoner kronor. Det var 95 miljoner kronor sämre än budgeterat, det hittills största underskottet de senaste tre åren.

Jag håller med Wilje om att Falupartiet i opposition bidragit med konstruktiva förslag. Men det räcker inte att göra punktinsatser eller peka på symbolfrågor. Det handlar om förändringar i hela kommunens struktur, såväl ekonomiskt som organisatoriskt, och det har vi i den nuvarande majoriteten vågat göra.

Många borgerliga partier skyller ofta på regeringen och menar att det är den som ändrar förutsättningarna för kommunerna. I själva verket är det konjunkturens skiftningar som gör att det finns olika mycket att fördela. När regeringen skjuter till extra medel till kommunerna, så har det också mötts med kritik. Jag tror att vi är eniga om att riks- och lokalpolitik hör ihop. Om Falupartiet tycker att maxtaxan i äldreomsorgen eller skatteutjämningssystemet är fel, vart vänder man sig då? Vem lyssnar?

Jag tror att våra invånare och anställda tröttas ut av den debatt om kronor hit och kronor dit som jag och Wilje haft, och där jag nu gjort mitt sista inlägg. 2006 är det val igen, och då har invånarna i Falun möjlighet att avgöra vilka partier som är bäst på att sörja för tillväxt, välfärd och en stabil ekonomi.

JONNY GAHNSHAG (S)

Mer läsning

Annons