Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilje: "Förkastligt att lägga nollbudget"

Annons

Oppositionsråd Mikael Rosén, m, är mycket oroad över kommunens ekonomiska utveckling och den nya politiska ledningens förmåga att hantera den.

- Vid budgetbehandlingen i höstas visade de ingen förståelse för att man behöver marginaler, reserver och handlingsutrymme, utan fördelade varenda tillgänglig krona, säger han.

Mikael Rosén är mycket kritisk till den nollbudget som centern, socialdemokraterna och miljöpartiet enades om i höstas:

- När vi satt i ledningen hade vi marginaler på mellan 15-20 miljoner. När man tar en budget ska det finnas överskott för det blir aldrig som man tror, det händer alltid oförutsedda saker, säger han.

Han får medhåll i sin kritik av Maria Wilje, fap:

- Det var väntat, vi lade alltid budgetar med marginaler på 15-20 miljoner och vi klarade oss bra alla år utom det sista.

Hon instämmer i kommunrevisorernas kritik att socialförvaltningen behöver få en utökad ekonomisk ram.

- Det här är inget nytt och det är helt förkastligt att lägga en nollbudget när man vet att det är sådan osäkerhet kring socialas ram, säger hon.

Mikael Rosén är dock inte lika övertygad om att det verkligen är en ramökning som behövs:

- Det kan ju vara båda delarna. Jag är inte så säker på att man verkligen pressat kostnaderna i verksamheten och försökt bli så effektiv som det bara går. Förslaget att dela upp socialförvaltningen i två enheter, för att göra den till en mer hanterbar enhet, har till exempel inte kommit igång än.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons