Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiiks mekaniska lever vidare

Annons

På dagen en månad senare, torsdagen den 7 juli, accepterade konkursförvaltaren Anders Mellberg budet från Faluföretaget Falu Process Systems.

Därmed kunde Wiiks elva kollektivanställda och två tjänstemän dra en djup suck av lättnad.

Dagen efter gjordes den sista arbetsdagen före semestern.

Grubblandet och oron för framtiden kunde sopas undan, och semestern blev vad den var avsedd att bli, avkoppling och tid för annat än jobbet.

De anställda hann dock göra en kortare sejour i arbetsförmedlingens papper. För att lönegarantin skulle gälla var alla tvungna att skriva in sig i de arbetslösas skara.

Men allt stannade vid en formsak. De anställda kunde avskrivas lika snabbt som deras anställningar fortsatte in i det nya företaget.

Och måndagen den 8 augusti var alla tillbaka. På samma arbetsplats, i samma lokaler och vid samma maskiner. Till och med arbetsuppgifterna var desamma.

Enda skillnaden var att numera är Falu Process Systems ägare till företaget. Därmed har man också fått bekanta sig med sin nye chef, vd:n Erik Svedberg.

Efter en dryg vecka har denne nästan lärt sig namnet på alla anställda. Erik Svedberg förefaller vara mycket belåten med att affären gick i hamn. Det fanns flera aktörer som var intresserade av verkstadsföretaget.

Men en bedömning lyder att Faluföretagets ambition att överta hela företaget, inklusive de anställda, fällde det slutliga avgörandet.

- I en konkursförvaltares ansvar ingår ju att även se till samhällsintresset, att jobben finns kvar, påpekar Erik Svedberg.

Att konkursen blev ett hårt slag för de tidigare ägarna är han väl införstådd med. Men för Faluföretaget kom ändå konkursen lägligt.

Företaget är verksamt inom ballastindustrin (material inom byggsektorn som betong, asfalt och grundmaterial i vägar), vilket även inkluderar återvinning av förorenade material.

Exempelvis återvinns och "tvättas" sandningssand. På sikt väntas återvinningen öka i och med att avfallsanläggningar stängs.

Och det kan innebära att företaget behöver mer personal.

Köpet av verkstadsföretaget i Morgårdshammar innebär nämligen att moderföretaget i Falun kan utveckla en egen produktionsenhet.

Fram till nu har tillverkningen av maskiner köpts av andra företag. Men det har ibland skapat problem förklarar Erik Svedberg.

- Det har blivit allt svårare att köpa tjänster av mekaniska verkstäder.

Siktet har därför varit inställt på att få verksamheten samlad, en helhet där möjligheten finns att påverka produktionen.

Det är där Wiiks mekaniska kom in i sammanhanget. Än så länge är det de gamla kunderna som servas. Och det kommer man att fortsätta med understryker Erik Svedberg.

Bland dessa finns exempelvis GIA i Grängesberg som bland annat tillverkar lok och truckar till gruvindustrin.

Men successivt lär tillverkningen av de maskiner och anläggningar som Falu Process Systems har i sitt utbud komma i gång.

Det är i det läget som vd:n antyder att personalbehovet ökar.

- Det kanske inte blir i år. Mer realistiskt är att vi anställer under nästa år.

Och så var det frågan, vad kommer Wiiks Mekaniska AB att heta i fortsättningen?

- Wiiks Mekaniska AB. Det är bra med ett inarbetat varumärke.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons