Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Widar sidsteppad av sina egna

Annons

Som inflyttad från Hälsingland till Falun i början på 1990-talet upplever jag staden som öppen, spännande och dynamisk.

Mitt socialdemokratiska samhällsengagemang tog jag med mig till Falun och vid sidan av styrelseuppdrag i Söderbaumska skolan och Falu Frigymnasium är jag sedan snart 4 år ledamot av fullmäktige i Falun. En del av mina partivänner - särskilt de som i huvudsak hämtar sin världsbild från Dala-Demokratens roliga men politiskt aparta ledarsida - såg på mig med misstänksamhet.

Min utåtriktade hållning, mitt intresse för företagsamhet, Europa och förnyelse och min vana vid att samverka över parti- och klassgränser irriterar förstås somliga. Som lokalpolitiker anser jag dock att det är självklart att i första hand se till vad jag tycker vara bäst för Falun och dess medborgare. Det betyder att allt det som "partiet alltid tänkt och gjort" inte automatiskt är mitt rättesnöre. Argument, förslag och verksamheter ska tvärtom, anser jag, bedömas utifrån sitt sakinnehåll och inte utifrån varifrån förslagen kommer eller vem som lägger dem.

Jag är kandidat till fullmäktige i Falun även inför valet i höst. I provvalet där tyvärr bara ett drygt 100-tal av medlemmarna deltog, placerades jag på en valbar 21:a plats på listan. Mot bakgrund av min status som nyinflyttad och kontroversiell var jag någorlunda tillfreds med resultatet. Partiledningen vars tongivande personer snart lämnar politiken i Falun valde emellertid att flytta ner mig till en 27:e plats.

Många människor i och utanför partiet har frågat mig om min låga placering på listan och undrat om jag nu ska lämna politiken i Falun. Jag har dock inga som helst planer på att sluta!

Det är faktiskt medborgarna och väljarna i Falun som avgör vilka som ska företräda dem i deras fullmäktige. För att säkra medborgarnas makt har vi ett personvalssystem och därför kommer jag att pröva om medborgarna i Falun har ett större förtroende för mig än det som den gamla och avgående partiledningen demonstrerat.

Jag ställer upp därför att jag tror att jag, tillsammans med många andra, har något att tillföra Falupolitiken. Om det går som jag hoppas och socialdemokraterna får ett avgörande inflytande på politiken efter valet så tror jag dessutom att jag kan göra extra stor nytta.

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons