Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Widar

Annons

Nu när Lars Engkvist ska sluta som socialminister dyker frågan upp om vem som ska bli den nya socialministern.

Det är önskvärt, för att inte säga nödvändigt, med en socialminister som kan se på sjukvårdens organisation och driftsformer med helt nya ögon.

Den ekonomiska situationen som de flesta landsting befinner sig i, och inte minst vårt eget dalalandsting, fordrar absolut ett nytänkande för att ej riskera att vara absolut bankrutt om några år.

Det är ett nytänkande som varken Lars Engkvist har varit, eller dalalandstingets politiska ledning är kompetenta till. Tyvärr är det nog risk att även de högre tjänstemännen på såväl socialdepartementet som i landstingsledningen ej heller har förmågan till erforderligt nytänkande. För att få en ändring fordras en minister som kan se alternativ till dagens sätt att driva landstingens olika sjukvårdsinrättningar.

Att hitta en sådan person som ej själv är en "betonghäck" och har förmågan att flytta på ett antal lokala betonghäckar, och verkligen orkar driva frågor i stark motvind är givetvis ej lätt, men trots allt nödvändigt.

En person som har visat prov på nytänkande, i varje fall när det gäller skolor, är Widar Andersson i Falun. Jag tänker på hans engagemang för friskolar. Ett engagemang som visar prov, både på mod och förmåga som fritänkare och nytänkare, på ett sätt som inte är helt vanligt inom socialdemokratin.

Sam Funder

Mer läsning

Annons