Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wickberg gillar läget

Annons

Han understryker att han välkomnar yttrandet i kommunstyrelsen om att tillföra räddningsnämnden 1,5 miljoner kronor. Därmed är brandkåren i Grängesberg räddad - åtminstone för ett år framåt.

- Ännu har jag inte hunnit gratulera våra mannar i Grängesberg, säger Wickberg på torsdagsförmiddagen.

- Men visst är det här ett bra beslut. Dels för Grängesbergs skull, dels för hela vår organisations skull.

Genom att Grängeskåren med 16 deltidsbrandmän blir kvar, så förbättras möjligheterna för räddningstjänsten.

- Händer det större saker så har vi mer personal att ta in och tillgång till mer material. Framför allt kommer vi att vara mer uthålliga.

Räddningstjänsten i Ludvika kommun har ett omfattande samarbete med räddningstjänsten i Ljusnarsberg. Det gemensamma namnet är Räddningstjänsten Västerbergslagen.

- För närvarande ingår i organisationen 24 heltidsbrandmän i Ludvika och sammanlagt 74 deltidsbrandmän i Kopparberg, Fredriksberg, Nyhammar, Grängesberg och Ludvika. Dessutom har vi ett brandvärn i Sunnansjö med 20 man, berättar Wickberg.

Deltidsbrandmännen har jour var fjärde vecka och vid larm i exempelvis Grängesberg ska de tre brandmännen i jourgruppen befinna sig så nära brandstationen att de kan rycka ut inom fem minuter.

- Om de rycker ut med tre man får de inte rökdyka utan måste invänta personal från Ludvika. Får de däremot ihop fem man vid totallarm så kan de direkt på plats börja insats med rökdykning, förklarar Hans-Åke Wickberg.

Räddningsvärnet i Sunnansjö utgör en extra resurs. De som ingår i räddningsvärnet har ingen skyldighet att gå jour vissa veckor. Däremot måste de genomgå utbildning under minst 20 timmar per år.

- Det brukar heta att när politikerna fattat ett beslut så ska man gilla läget. I det här fallet gillar jag verkligen läget, betonar räddningschefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons