Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Westlunds lada" räddad

Annons

Renoveringen har skett i regi av Naturskyddsföreningen i Borlänge. Nya grundstenar och nytt plåttak har lagts. I sommar ska väggarna rödfärgas.

- Förhoppningen är att ladan kan stå kvar i ytterligare minst ett sekel, säger Tommy Andersson, Naturskyddsföreningen.

Norr om Sellnässjön, mellan Finngårdarna och Frostbo, breder Sellänget ut sig. En bördig del av Tunaslätten som i århundraden varit ett viktigt jordbruksområde. Namnet Selängan finns omnämnt redan på jordebokskartan från 1641.

Landskapet präglades tidigare av små åkertegar och ett flertal ängslador, där vinterförrådet av hö lagrades. Med förändringen av jordbruket med större gårdsenheter och fler maskiner, minskade ladornas betydelse. Förfallet började och i dag återstår i princip bara två.

Ängslador har ett kulturhistoriskt värde som uppmärksammats allt mer. För att rädda i alla fall en av Sellängets lador till eftervärlden har Naturskyddsföreningen, i samarbete med Karl-Erik Westlund i Esaigårdarna, genomfört en restaurering av "Westlunds lada".

Sellänget är även i dag ett viktigt jordbruksområde, som fått ytterligare en inriktning med det våtmarksområde som kommunen anlagt. Genom bland annat statliga medel har man fått ett eldorado för fåglar samtidigt som våtmarken tjänar som kväverening av vattnet från jordbruksmarken innan det rinner vidare till Sellnässjön.

På Sellänget vilar tranorna höst och vår, platsen är i dag något av Borlänges Hornborgasjön. 100-tals sångsvanar trumpetar under vårkvällarna. Knipor och sothöns sprätter i vassen och högt över allt svävar tornfalken. Sellnäs har fått ett område rikt på biologisk mångfald.

Så när miljönämndens ordförande Göran Tägtström häromdagen invigde den nyrenoverade ladan klippte han inget band. Istället spikade han upp en fågelholk. Drygt 20 personer hade mött upp i det vackra vädret.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons