Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wen kallar Japanbesök en succé

Annons

När Kinas premiärminister avslutade sitt Japanbesök på fredagen var han mycket nöjd.

Men han sade också att länderna har långt kvar till att bli överens om de stora frågorna energi, territorium och regionalt inflytande.

"Succé" var premiärminister Wen Jiabaos beskrivning av det tre dagar långa besöket i Japan. Han sade också att diskussionerna med Japans premiärminister Shinzo Abe tidigare i veckan hade varit "vänskapliga, uppriktiga och praktiska".

Under fredagen deltog han i en teceremoni i forna huvudstaden Kyoto. Ceremonin är 450 år gammal och är en av Japans högst värderade där man under ritualiserade former dricker grönt te (som ursprungligen kommer från Kina).

Temat för ceremonin var ömsesidig respekt och dagen före hade Wen _ i ett första tal på 22 år från en kinesisk ledare i parlamentet i Tokyo _ talat just om vänskap. Han framhöll dock vikten av att inte glömma bort den krigshistoria som under lång tid har förpestat ländernas relation.

Wens initiativ är vida välkomnat i Japan och såväl japanska som kinesiska medier har haft positiva rapporter. Själv tycker Wen att målet med att smälta isen mellan Kina och Japan har uppnåtts men att mer tid behövs till att lösa alla problem.

TT

Mer läsning

Annons