Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webbveteran har fyllt tio år

Annons

En verklig veteran på webben firade jubileum häromdagen. I onsdags var det tio år sedan som Netscape Communications i ett pressmeddelande förklarade att man släppte en ny webbläsare fri till allmänheten.

Netscapes introduktion sammanföll i tiden med när vanligt folk började koppla upp sig mot nätet. Internet-boomen var ett faktum.

Tidigare var internet i huvudsak ett forum för universitet och högskolor.

De få webbläsare, eller browsrar, som fanns var gjorda för Unix-datorer som var stora och dyra och som nästan bara fanns på universiteten.

En student vid namn Marc Andreessen bestämde sig för att ändra på detta faktum. 1992 började Andreessen arbeta med sitt webbläsarprogram. Till sin hjälp tog han Eric Bina. I början av 1993 var Mosaic klart. Den första versionen var för Unix, men under våren släpptes Mosaic för både PC och Mac.

När Andreessen lämnade universitetet uppstod dock problem. Det var universitetet som ägde rätten till Mosaic. Jim Clarce, grundaren av Silicon Graphics gick dock in med de pengar som behövdes och tillsammans grundade de Netscape Communications och byggde vidare på den teknik som fanns i Mosaic.

Den nya webbläsaren var ungefär tio gånger snabbare än tidigare läsaren. Och det behövdes sannerligen när topphastigheten på hemmasurfning i de allra flesta fall låg på 14,4 kb per sekund.

De finesser som introducerades i och med Mosaic-Netscape var revolutionerande på den tiden. I dag är de en så integrerad del av vårt internetanvändande att vi inte tänker på det. Plötsligt gick det att visa bilder på sidorna. Webbläsaren utrustades även med rullningslist, men det som var mest revolutionerande var dock något annat. Tidigare fick man skriva in ett referensnummer för att ta sig till en ny sidan. Plötsligt gick det att klicka sig fram via hyperlänkar. Begreppet "surfa på nätet" var fött.

I dag är det Microsofts Explorer som dominerar webbläsarmarknaden. När Microsoft sent omsider upptäckte att det fanns något som hette internet bestämde sig bolaget för att ta över webbläsarmarknaden och lyckades.

Men Netscape lever kvar, lite i skymundan av jätten från Redmond, och har kommit till versionsnummer 7.2. Ett tag såg det ut som Netscape helt skulle försvinna, men läsaren verkar ha repat sig och tuffar på tillsammans med en rad andra alternativ till Explorern.

Det är bara att gratulera på födelsedagen.

Mer läsning

Annons