Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wanja får ingen livränta

Annons

- Detta synsätt är upprörande och skrämmande, säger industrifackets ombudsman Ingvar Damm.

I elva år arbetade 53-åriga Wanja Larsson på Cederroth International i Falun med att skruva pumpar i flaskor och förpacka produkterna. Arbetet var en ständig upprepning av monotona rörelser som slet hårt på hennes handleder. Hon fick svår värk och diagnosen var artros (broskförslitning). Hon kunde inte fortsätta jobba utan tvingades ta sjukbidrag.

Hon anmälde arbetsskada och begärde livränta. Stöd för detta fick hon av företagshälsovården som sett samma skador hos andra anställda på Cederroth.

Men försäkringskassan sade nej. Det var ingen arbetsskada hävdade kassans förtroendeläkare.

Wanja Larsson överklagade beslutet med hjälp av industrifackets Ingvar Damm till länsrätten. Som stöd hade de överläkare Gunilla Wieslander på arbets- och miljömedicin i Uppsala samt ett forskningsprojekt vid arbetslivsinstitutet i Umeå som bland annat bedrivits på Cederroths förpackningsindustri.

Resultatet visade att det arbete Wanja Larsson utfört kunde uppvisa hög grad av skadlighet. Och detta skulle doktoranden Gerd Flodgren senare presentera i en doktorsavhandling och i vetenskapliga artiklar.

Detta gjorde att länsrätten inte tvekade om att det handlade om en arbetsskada och att Wanja Larsson skulle ha livränta.

Men försäkringskassan drev fallet till kammarrätten där kassan tog in en annan expert, handkirurgen Christer Sollerman i Göteborg. Och han ansåg att Wanjas artros var en naturlig förslitning som är mycket vanlig hos medelålders kvinnor.

Hade skadorna suttit på en man hade det varit en annan sak för de drabbas inte så ofta av de problemen, menade Sollerman.

Den här slutsatsen får Ingvar Damm att gå i taket.

- Jag blir rent förbannad. Det är skrämmande och hemskt. Att få värk verkar enbart handla om käringsjukdomar som inte är allvarliga. Det räcker med att se Wanjas händer för att förstå att det här handlar om något helt annat, säger han.

Lika upprörd är Wanja Larsson.

- Det här verkar som något vi käringar ska få när vi är 40, säger hon.

Ytterligare ett skäl att avslå hennes begäran om livränta anser kammarrätten vara att sambandet mellan hennes skada och arbete inte är vetenskapligt fullständigt klarlagt. Eftersom Gerd Floregren ännu inte disputerat och publicerat sig kan man inte ta hänsyn till vad hon kommit fram till, ansåg kammarrätten.

För Wanja Larsson innebär kammarrättens dom stora ekonomiska förluster. Det handlar om hundratusentals kronor, uppger Ingvar Damm.

Men han ska nu begära att få prövningstillstånd hos regeringsrätten. Men för att det ska gå behövs nya uppgifter.

- Jag hoppas därför verkligen att Floregren blir klar med sin disputation före sommaren, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons