Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallström nöjd med EU-uppgörelse

Annons

EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström är nöjd med att EU enats om ramarna för ett nytt fördrag.

Hon vill inte spekulera i om också det nya förslaget riskerar ett nej i något medlemsland.

I midsommarnatten på EU-toppmötet i Bryssel kom statsminister Fredrik Reinfeldt och de övriga 26 medlemsländernas stats- och regeringschefer överens om ramarna för ett nytt fördrag för EU. Det ska ersätta det förslag till konstitution för unionen som franska och nederländska väljare röstade ner 2005.

Även om det var stort rabalder, och bittra fejder under förhandlingarna, så åkte alla hem och presenterade sig som vinnare.

Enskilda medlemsländers rätt att stoppa förslag minskar rejält när EU går över till majoritetsbeslut på fler områden 2009. EU-parlamentet får mer att säga till om och EU får en "utrikesminister" _ även om titeln ändrats till hög representant _ och en ordförande vald på flera år för EU-ledarnas eget organ Europeiska rådet.

Men för att det reformerade fördraget ska kunna införas 2009 så måste det godkännas, ratificeras, i samtliga 27 medlemsländer. Den processen kan börja när själva fördragstexten, med alla sina fotnoter, korshänvisningar och tilläggsprotokoll, blir klar framåt vintern. En så kallad regeringskonferens, där samtliga 27 länder är representerade, ska göra jobbet.

Ett land, minst, kommer att ha folkomröstning. Det är Irland. Kanske också Danmark hamnar där till slut, trots att det reformerade fördraget går Danmark till mötes på de punkter som skulle ha tolkats som att makt lämnades över till EU. När sådant sker ska, enligt dansk lag, folkomröstning utlysas.

Även på andra ställen har fördraget anpassats, jämfört med konstitutionen, så att folkomröstningar ska kunna undvikas.

I Sverige har miljöpartiet, vänsterpartiet och Junilistan redan hunnit kräva folkomröstning. Wallström säger att hon inte vill lägga sig i vad Sverige gör.

TT

Mer läsning

Annons