Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede i Libanon efter politikermord

Annons

Upprörda sörjande skrek ut sin vrede mot Syrien i Beirut på torsdagen efter bilbombsmordet i Beirut på den antisyriske politikern Walid Eido. Sorgedag iakttogs och banker, butiker och skolor låg stängda.

Eido dödades i onsdags tillsammans med sin äldste son Khaled, två livvakter och sex andra personer när en bil plötsligt exploderade, enligt polisen genom fjärrstyrning, nära politikerns följe på Beiruts strandpromenad. Elva människor skadades.

Walid Eido var starkt emot inblandning av Syriens regering i Libanons affärer, och mordet betecknades allmänt som ett terrordåd. Attentatet spädde på oron för politisk instabilitet i ett land redan djupt splittrat av motsättningar mellan olika grupper och partier.

Syrien fördömde på torsdagen mordet och sade att det syftade till att skada säkerheten och stabiliteten i Libanon.

I uttalandet hette det att raden av brott mot libanesiska profiler som är oense med Syrien _ och som Syrien görs ansvarigt för _ är en sammansvärjning mot både Libanon och Syrien.

I ambulanser kördes kistorna med Eido, hans son och en av de båda dödade livvakterna långsamt mot en moské i sydöstra Beirut för middagsbönen och den följande begravningen av politikern och hans son. Efter tågade omkring 2|500 människor, ledda av parlamentets båda gruppledare Saad al-Hariri och Walid Jumblatt.

Saad al-Hariri sade att den syriska regimen måste bestraffas.

I talkörer lovade folkmassan att besvara mordet "med våra själar, med vårt blod" och att slå tillbaka mot Libanons prosyriske president Emile Lahoud och Syriens president Bashar al-Assad.

Den 65-årige domaren och parlamentsledamoten Eido var medlem av den partiallians _ Framtiden _ som leds av Saad al-Hariri, son till den mördade förre premiärministern Rafiq al-Hariri som dog i ett liknande sprängdåd för drygt två år sedan.

I Washington anklagade president George|W Bush indirekt Syrien för att försöka undergräva den libanesiska regeringens ställning. Oppositionen i Libanon har starkt stöd av Syrien.

"Sedan oktober 2004 har mönstret med mord och mordförsök i Libanon varit tydligt", sade Bush i ett uttalande kort efter onsdagens explosion.

"Måltavlorna har alltid varit de som arbetat för ett suveränt och demokratiskt Libanon. Offren har alltid varit de som försökt sätta stopp för den syriske presidenten al-Assads inblandning i Libanons inre angelägenheter".

Också Saad al-Hariri skyllde onsdagens mord på Syrien. Han uppmanade Arabförbundet att "bojkotta terroristregimen" som ger sig på Libanon. Arabförbundets utrikesministrar ska på fredag sammanträda i Kairo på begäran av Libanons premiärminister Fuad Siniora.

TT

Mer läsning

Annons