Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede efter värsta attentatet

Annons

Sorg och vrede råder i byn Emerli i norra Irak efter gårdagens sprängdåd som dödade minst 150 bybor. Nu hörs kraven på hämnd efter det blodigaste attentatet sedan den amerikanska invasionen 2003.

Enligt polisen i Tuz Khurmato hade 150 döda påträffats och 20 människor saknades. Minst 270 skadades i explosionen.

Fram till i lördags var Emerli, strax utanför staden Tuz Khurmato, en tämligen fridfull plats befolkad av såväl sunniter som turkmenska shiiter.

I hela byn försökte invånarna på söndagen röja upp bland husresterna för att finna fler döda anhöriga, samtidigt som massbegravningar pågick.

Till nyhetsbyrån AFP:s reporter sade borgmästaren i Tuz Khurmato att al-Qaida låg bakom attentatet och att terroristerna valde just Emerli för att det betraktades som en trygg och stabil plats.

Av Emerlis cirka 1|200 bostadshus av tegel och lera sades 50 vara totalt raserade och 20 delvis förstörda. Dessutom förstördes 45 butiker och mer än 35 bilar.

Lördagens attentat i Emerli är förmodligen det blodigaste i den våldsvåg som utlöstes efter den amerikanska invasionen av Irak i mars 2003. I mars i år dödades 152 människor i staden Tal Afar i norr. Också det var en lastbilsexplosion som skylldes på al-Qaida.

Våldet i Irak tar aldrig några pauser. I dag körde en självmordsbombare sin lastbil med sprängämnen rakt in i en lastbil fullpackad med färska armérekryter i västprovinsen al-Anbar. 23 unga soldater dödades och 27 skadades i attentatet nära staden al-Haswa.

I Bagdad dödades enligt polisen sammanlagt åtta människor av två bilbomber.

TT

Mer läsning

Annons