Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vrede efter ransonering i Iran

Annons

Flera bensinstationer sattes i brand under natten till onsdagen efter det att Iran överraskande infört bränsleransonering.

Ransoneringsbeskedet meddelades på statlig tv ganska sent på tisdagskvällen, vilket fick folk över hela landet att omedelbart bege sig till bensinstationerna, där köer bildades då folk ville hamstra billig bensin.

AFP, Reuters och BBC rapporterar flera fall av fönsterkrossning, stenkastning, slagsmål och trafikkaos under natten.

I västra Teheran drabbade ungdomar samman med polis och demonstranter skrek slagord mot president Mahmoud Ahmadinejad.

Köerna ringlade långa även på onsdagen.

Ransoneringen infördes på tisdagskvällen och gäller i fyra månader. Den är uppbyggd enligt ett kvotsystem, exempelvis får privatbilister högst köpa 100 liter bensin per månad. För övrigt är bensin kraftigt subventionerad i den islamiska republiken, vilket är dyrt för statskassan.

Att Iran _ den näst största råoljeproducenten inom Opec _ har infört bränsleransonering kan tyckas märkligt, men bör ses i ljuset av att landet riskerar skärpta FN-sanktioner. Landet saknar i stort sett raffinaderikapacitet och måste därför importera oljeprodukter, bland annat 40 procent av all den bensin som förbrukas. Stryps den importen, kanske med FN-sanktioner, skulle det vara förödande för ekonomin.

Det är osämjan om Irans kärnenergiprogram som är anledningen till sanktionshotet.

TT

Mer läsning

Annons