Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vräkt efter brandfara

Annons

I går bestämde tingsrätten att den 68-åriga kvinnan ska avhysas från sin lägenhet i Falun med omedelbar verkan.

Hela hennes trerummare är fylld med föremål från golv till tak, det mesta skräp. Till vardagsrummet, köket och toaletten finns en trång gång mellan föremålen. De övriga två rummen går det inte att komma in i.

I ett brev till socialtjänsten som skickades för snart två år sedan vädjade hyresvärden om hjälp. Han skrev redan då att ärendet var akut.

En brandingenjör från räddningstjänsten kunde under två besök förra året konstatera att den stora mängden brännbart material skulle medverka till ett snabbt och kraftigt brandförlopp.

I köket lagrades mängder av skräp "ända upp mot lysrören och på spisplattorna". Eftersom kvinnan röker och använder stearinljus för att spara el så är risken för en brand ännu större.

Den inbyggda balkongen var även den fylld med brännbart material, som kan bidra till en snabbare brandspridning.

68-åringen har tidigare vräkts av en annan hyresvärd för att hon vanvårdat sin lägenhet. Saneringen och reparationen kostade stora summor. Det kände inte den nuvarande privata värden till när hon flyttade in för två år sedan.

Värden dröjde med att ta kvinnan till rätten. Han har under en lång period försökt lösa situationen genom att prata med kvinnan och socialtjänsten, men inget har fungerat.

- Det är en fin människa som behöver hjälp. Det är bedrövligt och tragiskt alltsammans. Men hennes lägenhet är en brandfara och jag måste tänka på de andra hyresgästernas liv och hälsa, säger han.

Grannarna har länge oroat sig, och köpt extra brandvarnare, rep och stegar för att kunna ta sig ut snabbt i händelse av en brand.

- Jag har betalat för det för att lugna hyresgästerna, säger värden.

Kvinnan har motsatt sig vräkningen och hävdar att hon vare sig vanvårdar lägenheten eller stör sina grannar. Hon säger att hon städar regelbundet och är försiktig med eld.

Men Falu tingsrätt gick syn i lägenheten och kunde konstatera i sin dom att "det går endast att förflytta sig i lägenheten via smala gångar" och att det är styrkt att den stora mängden brännbart material utgör en påtaglig risk vid en eventuell brand.

Rätten bedömer att förhållandena i lägenheten innebär att kvinnan vanvårdar lägenheten i sådan grad att hyresrätten är omedelbart förverkad, utan väntan på att domen ska vinna laga kraft.

Hur kvinnans boende ska ordnas nu är oklart.

- Kommunen är ytterst ansvarig. Jag har bearbetat socialen väldigt mycket under en längre tid. Jag törs inte ta ansvar längre, säger värden.

Men kommunen kan inte gå in och hjälpa en person som inte själv bett om det.

- När det gäller det här ärendet så finns det ingen ansökan från personen, säger Christina Wessman, chef för socialtjänstens biståndsavdelning.

- När det blir aktuellt med en vräkning så får vi kännedom om det. Då tar vi alltid kontakt med personen och säger att hon eller han är välkommen att kontakta oss om de vill diskutera saken eller få hjälp. Om inte det sker så har vi ingen rätt att tvinga oss på den personen.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons