Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-öl viktigare än drogpolitiken

Annons


Nyligen kunde vi i Aftonbladet läsa om idag vuxna alkoholistbarns upplevelser och trauman och det är lätt att bli förtvivlad av att liksom sitta med armarna i kors medan alltfler nya barn och ungdomar just nu går samma öde till mötes.

Drogpolitiken verkar ha tappat fokus och förefaller vara mer inriktad på att serva törstiga medborgare med morgonöl till VM-fotbollen än på att bistå barn och vuxna med hjälp och stöd.

Rattfylleriet ökar och i andra undersökningar konstateras att alltfler kvinnor dricker ansenliga mängder alkohol under graviditeten. Experimenterandet med narkotika inleds allt längre ner i åldrarna och på flera utav landets grundskolor och gymnasier sker handeln och missbruket nästan helt öppet.

Behovet av att öka kunskaperna om drogernas risker och konsekvenser hos både ungdomar och vuxna är mycket stort. Samtidigt är det lika viktigt att upptäcktsrisken stiger avsevärt för de som hanterar droger på ett illegalt sätt.

Politiken domineras tyvärr mest av andra infallsvinklar i drogfrågan. Inom partierna finns till exempel starka lobbygrupper för billigare öl och sprit och fri alkoholreklam medan den andra sidan - alkoholistbarnen, rattfylleristernas offer, de drogande skolbarnen, med flera - har väldigt få

företrädare och starka påtryckargrupper. För att inte tala om alla skattebetalare som i slutändan får betala kalaset med dyra sjukskrivnings- sjukvårds- och polisräkningar.

Regeringen bör därför snarast, vid sidan av de narkotika- och alkoholpolitiska kommittéer de tillsatt, ta ordentligt tag i drogfrågorna.

Den nya restriktiva politiken kan med fördel byggas på de miljöer och situationer i livet där det finns ett starkt medborgerligt stöd för nykterhet och drogfrihet.

Ett sådant område är trafiken. Det borde exempelvis betraktas som dråp när rattfyllerister i olyckor vållar någon annan människas död.

Det borde även vara möjligt för skolor att upprätthålla drogfrihet inom sitt geografiska område. Möjlighet för socialtjänsten att i samverkan med skolan drogtesta elever och personal borde exempelvis vara lagligt.

Krogar och klubbar där det upprepade gånger förekommer narkotika borde kunna stängas. Ölhandlare som inte respekterar åldersgränser bör få sina tillstånd indragna.

Även kommunerna har viktiga uppgifter och blir jag invald i fullmäktige i Falun kommer jag att driva säkerhets- och drogfrågorna konsekvent och bestämt!

Sverige kan inte och ska inte bygga murar runt sina gränser och vi skall heller inte tro att man kan uppfostra och/eller skrämma bort alkoholen och drogerna från samhället. Men vi kan göra oerhört mycket mer än vad vi gör idag för att dämpa och minska drogkonsumtionen.

Just nu står flera tusen alkoholistbarn på tillväxt ute i det svenska folkhemmet.

Kanske kan politiken, av solidariska skäl, i vart fall avstå från att serva deras föräldrar med morgonöl och uteblivna straff när de kör bil på fyllan?

Kanske kan politiken istället serva barnen med drogfria skolor och konsekvent kontroll av de som vill sälja öl och knark till dem?

Eller är det för mycket begärt?

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons