Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-medaljören hyllades i Falun

Annons

Som utbildad billackerare är det inga problem att få jobb i dag. Det kan silvermedaljören i yrkes-VM Johnny Djäken intyga. I går uppvaktades han för sina framgångar.

22-årige Johnny Djäken från Rättvik tog silvermedalj i årets yrkes-VM i Schweiz. Johnny blev i sitt yrke som billackerare bästa tävlande från Sverige och bäst i Europa. I går kunde han motta uppvaktningar och presenter på Näringslivets hus i Falun.

Efterfrågan på utbildade lackerare är stor. Likaså intresset för yrket, och ett 20-tal står i dag på kö för att få gå yrkesutbildningen på Haraldsbogymnasiet. En utbyggnad av utbildningen är föreslagen, men detta kan av besparingsskäl inte genomföras.

- Det är olyckligt, säger Carl Ström på Svenskt näringsliv. Vi får tydliga signaler från näringslivet om vilken kompetens som efterfrågas. Behovet av lackerare är stort, och trots detta satsas det inte mer på yrkesutbildningarna.

För Johnny Djäken är det färdigtävlat ett tag framöver. Han trivs bra i Laxå där han arbetar.

- Hantverket inom lackeringen kan aldrig ersättas, förklarar Johnny. Och gymnasieutbildningen på Haraldsbo har betytt mycket för mig. Det är synd att man inte kan satsa mer där.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons