Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-festen eller är det rena pesten?

Annons

Helst vill jag inte missa en enda felpassning, ett enda inkast. Naturligtvis inte en sträckt vänstervrist i bortre krysset heller. Helst av allt vill jag inte missa en enda sekund av fotbolls-VM. Men att vilja är en sak, att kunna en annan. Och hur mycket VM det än är och hur mycket fotbollsidiot, kroniskt smittad sedan tidiga barnsben och utan möjlighet till rehabilitering, jag än är fruktar jag att det kommer sekunder, minuter och även timmar jag kommer att tvingas missa denna månad.

Men du då? Du, som till skillnad från mig inte alls är smittad av fotbollsbacillen, som inte njuter av det närmast sybaritiska överflödet som jag och ytterligare några miljoner svenska tv-tittare gör? Du som tycker festen är rena pesten. Vad ska du hitta på där hemma i tv-soffan den närmaste månaden?

Det alternativa utbudet de närmaste veckorna känns i sanningens namn inte allt för omfattande. Inte så där jätteattraktivt heller. Åtminstone inte i gratiskanalerna.

Egentligen ganska självklart. För vilket tv-bolag vill satsa speciellt mycket på program som drunknar i all fotboll och får nöja sig med en långt mindre publik än vid något bättre valt tillfälle?

De urvattnade tablåerna är nog inte bara fotbollens fel eller förtjänst. I så fall skulle VM redan ha pågått flera veckor och inte börjat i går kväll. Som jag skrev redan för någon veckas sedan men kan upprepa igen: Ingen gång tidigare i år har så få tittat på tv som de senaste veckorna. Men: Hur ska du som inte gillar fotboll men tycker om att slå ihjäl timmar i tv-soffan göra?

Ringa tittarombudsmännen? Licensskolka? Åka utomlands?

Nja, det är nog inga bra lösningar, inte den sista heller. I tv-rutor världen runt kommer det nämligen att vara precis som i de svenska. VM, VM, VM...

Det tycker jag förresten är en av tjusningarna som gör tv-mediet så oerhört fascinerande: På bara bråkdelen av en sekund kan hela världen se det som händer exempelvis på en fotbollsplan i Dortmund eller München.

I går var vi enligt uppgift cirka1,5 miljarder (!) världen över som såg öppningsmatchen. Så det finns nog egentligen bara ett enda råd jag kan ge: Stanna hemma, bråka inte utan försök att hitta de små godbitar som trots allt kanske finns där i skuggan av VM. Om än inte så många så finns det i alla fall några vid sidan om nyheterna och de allt mer intressanta väderrapporterna.

På tisdag tjuvstartar exempelvis SVT sommarens deckarsäsong med ett gästspel av den alltid karismatiske Kommissarie Frost, för övrigt hans enda i år. Och bara två dagar senare visar vår licensfinaniserade tv den för ett par år sedan så oerhört uppmärksammade och omskrivna dokumentären Fahrenheit 9/11 av Michael Moore. En svidande kritik av president Bush och hans administration som vissa delar av USA älskade och andra inte tyckte om alls.

Och apropå VM-pesten: Är tv-somrarna utan fotboll så värst mycket innehållsrikare än denna?

Inte intresserad av fotbolls-VM? I så fall kan jag redan nu råda dig att avstå från nästa veckas tv-tyckeri. Då tänker jag nämligen betygsätta det vi får och inte får för alla de miljoner som tv-bolagen satsat.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons