Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM är lika med fest i tv-soffan

Annons

Det handlar om att springa fort, kasta långt och hoppa högt. Men hemma i tv-fåtöljerna kan vi sitta alldeles stilla och bara njuta av festen.

För visst är VM i friidrott en fest i televisionen. En av sommarens absolut största. I alla fall för de

intresserade. Och den skaran brukar vara riktigt stor när det handlar om de riktigt stora mästerskapen.

Friidrott är ju dessutom en av de idrotter som gör sig allra bäst i tv. Rent av bättre än i verkligheten.

Medan televisionen i vissa andra idrottssammanhang, fotboll exempelvis, bara är ett surrogat för en plats på läktaren så är det motsatsen med friidrott. Förutsatt en proffsig producent, förstås.

Då får vi hjälp att se det mesta av det som annars är så lätt att missa från läktarplats.

Den proffsige producenten låter oss också krypa in på stjärnorna i de avgörande ögonblicken, se minspelen och ana känslorna.

Minns Carolina Klüfts spexande framför tv-kamerorna under EM i fjol. Det, lika mycket som prestationen, gav henne Jerringpriset.

Med modern grafik och statistik som hjälp är vi också privilegierade jämfört med de där stackarna på läktaren som i bästa fall har en kikare.

Att SVT och TV4 "pingpongsänder" varannan dag är inte så konstigt. Båda vill ju ha festen, båda kanalerna vet dess publika värde och attraktionskraft. Men det kostar också.

Nu får båda kanalerna dessutom utrymme för annat i tablåerna även under den intensiva friidrottsveckan.

Som bonus blir det självklart också en match i matchen: Vilken kanal är bäst?

SVT har ett självklart trumfkort: Ingen reklam.

Fyrans förtjänst är främst en: A. Lennart Juhlin.

Han är Sveriges främste, mest hörvärde friidrottsexpert och skulle klara sig bra utan Johan Edlunds sällskap i kommentatorshytten.

En risk, oavsett kanal, är just pratsjukan. För många referenter, kommentatorer, intervjuare och tyckare kan utan att anstränga sig prata sönder vilken sändning som helst. Må detta icke ske ännu ett mästerskap, tack.

Ytterligare en "VM- tv-reflexion":

Ulf Karlsson är de svenska friidrottarnas duktige förbundskapten. Jonas Karlsson är en mycket duktig sportreporter i SVT. Men Jonas är dessutom Ulfs son.

Hur lämpligt är det att just han bevakar friidrotts-VM? Konfliktsituationer inträffar förhoppningsvis inte men kan ändå icke helt uteslutas.

Hur många skulle reagera om det var Tommy Söderbergs son som bevakade fotbollslandslaget eller Hardy Nilssons dotter Tre Kronor? Eller om Göran Perssons bror

bevakade EMU-valet?

Den här jävsituationen förtjänar vare sig förbundskapten Ulf eller reporter Jonas.

Framför allt borde den inte förekomma i en public service-kanal.

Ännu en reflexion angående SVT: På fredag visar kanalen den intensivt marknadsförda dramatiseringen om Norrmalmstorgsdramat för nästan exakt 30 år sedan. Men varför just denna fredag i en praktfull krock med just friidrotts-VM?

Visserligen är det fyran som sänder, men ändå?

Snabbrepris önskas.

VECKANS LÅNGNÄSA

Roling Stones i München skulle bli en av veckans höjdare, men det bidde ingenting alls. Strul med sändningsrättigheterna över hela Europa i sista stund lurade Stones-fansen och tv-bolagen.

VECKANS COMEBACK

I morgon kväll är hon tillbaka, Cleopatra Andersson.

Räkna med att Suzanne Reuter och kompani välkomnas varmt av många tittare.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons