Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne kan avgöra rättegången om dödsmisshandeln

Annons

Det är på onsdag i nästa vecka som åtal ska väckas mot den 22-årige man som misstänks för dödsmisshandeln i Borlänge centrum. Då har dryga två veckor passerat sedan mannen greps och häktades.

Vid omfattande brottsutredningar är det inte ovanligt att åklagaren behöver mer tid än vad rätten utsatt, för att hinna avsluta förundersökningen.

Det var väntat i det här fallet, men nu ser det inte ut att bli så.

Chefsåklagare Christel Anderberg är nämligen redan inne i slutfasen av förundersökningsarbetet.

Under förra veckans häktningsförhandlingar rubricerades det brott som 22-åringen misstänks för som mord. Om den anklagelsen blir gällande även i åtalet är inte helt klart.

I annat fall kommer det med största sannolikhet att handla om dråp, vilket innebär ett uppsåtligt dödande som med hänsyn till omständigheter anses som ett mindre grovt brott än mord.

- Jag kan inte svara på vilket det blir. Den bedömningen är inte gjord änu, säger Christel Anderberg.

I tidigare polisförhör har den misstänkte mannen i alla fall gjort vissa medgivanden. Han har nekat till mord, men erkänner att han deltagit i ett slagsmål. Under det utdelade han en spark och ett slag.

Om det var dödsoffret eller dennes kamrat som utsattes för våldet minns inte 22-åringen.

Dödsmisshandeln har skapat ett sällan skådat engagemang hos allmänheten i Borlänge. Dagarna efter dådet blev polisen formligen nedringd av personer som ville berätta om sina iakttagelser.

Över 100 förhör har hållits.

Nu är det chefsåklagarens uppgift att sålla bland det som sagts.

Enligt Christel Anderberg var det lite si och så med nykterheten bland dem som blev vittnen till dådet, vilket gör att många uppgifter går isär.

- Men jag har ett vittnesmål som kommer att bli alldeles avgörande, avslöjar hon.

Datum för huvudförhandling i målet är 16-17 juli. Än så länge är dagarna preliminärbokade, men datum kommer att fastslås så snart det visar sig om åklagaren väcker åtal på utsatt tid.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons