Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryssland utan plats i FN:s mr-råd

Annons

Vitryssland misslyckades i sitt försök att få en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Östeuropas platser gick i stället till Slovenien och Bosnien.

Resultatet var en seger för USA, vars diplomater hade övertalat Bosnien att kandidera till en av platserna. Annars hade Vitryssland ohotat kunnat ta plats i rådet tillsammans med Slovenien.

Vid omröstningen i FN:s generalförsamling gick Västeuropas två platser till Nederländerna och Italien på Danmarks bekostnad.

Övriga länder som valdes in i rådet var Angola, Bolivia, Egypten, Indien, Indonesien, Madagaskar, Nicaragua, Filippinerna, Qatar och Sydafrika. Övriga medlemmar i rådet ska inte bytas ut i år.

Den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko har länge kritiserats av USA och EU för att krossa all opposition och för tysta oberoende medier.

Omröstningen blev en mindre rysare då varken Bosnien och Vitryssland lyckades få nödvändiga 97 av 192 medlemmar med sig. Därför blev det en andra omröstning som gav Bosnien 112 röster mot 72 för Vitryssland. Åtta medlemsländer avstod från att rösta eller var inte närvarande.

TT

Mer läsning

Annons