Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitlök tillåts i falukorven

Annons

Ett charkuteriföretag i Skåne har marknadsfört falukorven som ''Fransk falukorv med vitlök''. Det har upprört åtminstone två konsumenter som i anmälan till Livsmedelsverket har ifrågasatt om det är lagligt.

Falukorven har särskyddats av EU som "garanterad traditionell specialitet''. Det innebär att den, även i andra EU-länder, måste tillverkas enligt vissa regler om köttråvaran och proportionerna.

Det skånska företaget har följt alla regler, men tillsatt vitlök. Nu bedömer Livsmedelsverket att det går an att blanda i vitlök och ändå kalla det falukorv.

Vitlök är en krydda och för kryddor finns ingen definition när det gäller falukorv, konstaterar myndigheten.

Anmälarna har också ifrågasatt produktens namn, om det kan anses vara vilseledande. Här är Livsmedelsverkets svar att märkningen måste vara tydlig.

Möjligen kan det vara vilseledande om det står ''Fransk falukorv''. I stället kan det stå ett tillägg som till exempel ''av fransk typ'', eller ''med vitlök'', skriver Livsmedelsverket.

- Vi ska kontakta tillverkaren som möjligen måste byta produktnamn och ta bort ordet franskt, säger Maria Johansson vid miljöförvaltningen i Landskrona. (TT)

TT

Mer läsning

Annons